Medcezir'i diğer işlerden ayrı kılan 3 temel fark! Neden diğer dizilerde aynı zengin-fakir genç hikayesi tutmuyor?

Medcezir 2013-2015 yılları arasında yayınlanmış bir uyarlama işti. Serenay Sarıkaya ve Çağatay Ulusoy'un kariyerlerinde sıçrama yaşamalarını sağlayan ve özellikle ilk sezonuyla büyük beğeni toplayan Medcezir'in, diğer pek çok dizide kullanılan zengin-fakir çatışması vb. yakın kavramları işeme şekli biraz farklı olmuştu. Peki Medcezir'i diğer işlerden ayrı kılan 3 temel fark neydi?

Akşam

Hüsna Köşger

Medcezir dizisi Amerikan yapımı The O.C.'den uyarlanmıştı. Başrollerinde Çağatay Ulusoy ve Serenay Sarıkaya, ana karakterlerin tümünde ise bu iki isim dışında Barış Falay, Mine Tugay, Taner Ölmez ve Hazar Ergüçlü yer almıştı. Dizide; fakir bir mahallede büyüyen Yaman adlı bir gencin, ağabeyi yüzünden karışmak zorunda kaldığı bir araba hırsızlığı olayıyla tanıştığı avukat Selim Serez sayesinde değişen hayatı konu alınıyordu. Tam iki sezon devam eden dizide; Altınkoy adlı bir sitede yaşayan bir grup zengin ailenin arasına giriş yapan Yaman'ın, burada kendisine en büyük desteği Selim Serez, eşi Ender Kaya Serez ve onların oğulları Mert Asım Serez ile siteden komşularının kızları olan Mira Beylice ve Eylül Buluter verir.

Selim Serez; Yaman ile benzer bir kültürde büyüyüp avukat olmuş, üniversitede tanıştığı Ender sayesinde bu zenginliğin ve şaşanın içerisine girerek iş insanlarına da avukatlık yapan bir isim haline gelmiştir. Ancak Selim kendisini, fakirlik ve imkansızlıklar içerisinde yaşayıp hayatında bir çıkış noktası arayan gençlerin davalarına idealist olarak adamıştır ve Yaman ile de bu sayede tanışır. Onda tamamen kendisini bulan Selim, yaşadığı kötü çevreden kurtarmak için evlerinde bahçıvan olarak bir yer açar ve zamanla ailecek onu oğulları olarak benimserler.

Dramatik bir yapısı da olan bu dizi, entrika hikayelerinde dahi gençlerin ilgisini çekebilecek türden konuları işlemesi ile farklı bir yaklaşım sunmuştu. Kullanılan mekanlar, müzikler ve sınıfsal farklılıkların üzerinde duruş şekliyle ilgi görmüştü.

Peki Medcezir sonrasında benzer konularda çekilen diğer diziler, neden aynı etkiyi gösteremedi? 3 maddede bu durumu kıyasladık.

1 - KULLANILAN MEKAN VE DEKORLARIN GERÇEKÇİLİĞİ

Dizide kullanılan mekanlar gerçekçiydi. Eşyalar, dekorlar asla yapay durmuyordu ve gündelik hayatın etkileri, durağanlık hissi, sokak sesleri bile diziye aynen yansıtılıyordu.

2 - MADDİ FARKLILIKLAR/SINIFSAL FARKLILIKLAR FARKLI DİLLE YANSITILDI

Altınkoy'da fakir-kenar mahalle denebilecek mahalleden gelen 3 ayrı kişi bulunuyordu. Ancak dizide verilmek istenen mesajlardan biri; insanları maddiyatlarına ya da yaşam standartlarına göre değil, karakterlerine göre değerlendirilmesi gerektiğiydi. Özellikle 3. bölümde Selim ile Ender'in tartışma sahnesinde ve Beren ile Giray hikayesinde bu, belirgin bir şekilde seyirciye geçirilmişti.

Zengin - fakir çatışmalı hikayelerin işlendiği birçok dizide; maddi çatışma ve sınıfsal farklılıkların ön plana çıkarıldığı pek çok hikaye ve replik sunulmuştu. Bu özellikle Kırgın Çiçekler ve Pis Yedili dizilerinde fazlaca görülmüştü.

3 - HEM GENÇLERİN HEM ANNELERİN İLGİSİNİ ÇEKEBİLECEK HİKAYE ŞEKLİ

Medcezir sadece annelerin ilgisini çekebilecek acılar ve dramlar örülü bir dizi değildi. Gençlerin de ilgisini çekebilecek hikayeler mevcuttu. Öyle ki dizinin bazı entrika sahneleri, sadece gençlerin kendi aralarında yaşayabilecekleri küslük ve kavgalar üzerine ilgi alanına girebiliyordu. Ancak işleniş şekli, anneleri bu hikayelerden uzaklaştırmıyordu.