Ahmet Paşa hayatı nasıl? Payitaht Abdülhamid Ahmet Paşa hain mi?

Ahmet Paşa, 2. Abdülhamid döneminde yaşayan asker, siyasetçi ve istihbarat şefi olarak bilinmektedir. Dizide paşaya Cem Uçan hayat vermektedir. TRT 1'de yayınlanan tarihi dizi Payitaht Abdülhamid'te yaşanan olaylar yakından takip ediliyor. Bu akşam yeni bölümde saraydan bilgi sızdıran kişinin ismi açığa çıkıyor. Peki, Payitaht Abdülhamid Ahmet Celalettin Paşa hain mi? Ahmet Paşa kimdir, gerçek tarihte nasıl?

Ahmet Paşa, karakteri TRT 1'de yayınlanan dizi Payitaht Abdülhamid'te karşımıza çıkıyor. Bu akşam yayınlanan yeni bölümde saraydan bilgi sızdıran kişi açıklanıyor. Vatandaşlar bunun üzerine Payitaht Abdülhamid Ahmet Celalettin Paşa hain mi? Ahmet Paşa kimdir, gerçek tarihte nasıl? sorusuna yanıt aramaya başladı. Celalettin Paşa'yı dizide Cem Uçan canlandırıyor.

AHMET PAŞA KİMDİR, TARİHTEKİ YERİ NEDİR?

Ahmet Celalettin Paşa, Çerkeş kökenli Osmanlı döneminde yaşamış asker, siyasetçi ve istihbarat şefidir. Ne zaman doğduğu bilinmemektedir. Ayrıca 2. Abdûlhamid Han Hazretleri 'nin en yakından çocukluk arkadaşıdır.Sultan II. Abdülhamid'in güvenini kazanarak serhafiye (Baş İstihbaratçı, İstihbarat Şefi) oldu. Osmanlı Teşkilat-ı Mahsusa'nın baş ajanı olarak, Mısır ve Avrupa'ya kaçmış Jön Türkler'in faaliyetlerini izlemeye ve önlemeye çalıştı.

Bazı iddialara göre daha sonra 2. Abdülhamid'e karşı çıkarak muhaliflerin safına geçti, İstanbul'a kabadayı sokmaya çalıştı. Yine ispatlanamayan iddialara göre Sultan Abdülhamid'e suikast düzenlemek istedi.

Serhafiye Ahmed Celaleddin Paşa, 1897'de Contraxeville'de yaptığı antlaşmayla bir grup Jön Türk'ün İstanbul'a dönmesini ve bazı Jön Türk gazetelerinin kapatılmasını sağladı. Daha sonra muhalefete geçti.

Ama sonrasında II. Abdülhamid'e ihanet ederek, Paris'e yerleşti ve Jön Türkler'i maddi bakımdan destekledi. Sultan II. Abdülhamid'e suikast düzenlemek amacıyla cemiyet kurdu. İstanbul'a fedai sokmaya çalıştı.

İddiaya göre, Ahmet Celaleddin Paşa'yı Sultan Abdülhamid'e karşı dolduruşa getiren ve onun gözden düşmesine neden olan kişi, yanında çalıştırdığı katibi Kadri Bey'dir.

Kadri Bey'in, paşa hakkında çok önemli ve bir istihbaratı Sultan Abdülhamid'e bildirdiği belirtiliyor.

Bunun üzerine Ahmed Celaleddin Paşa da Jön Türkler gibi Avrupa'ya kaçmak zorunda kaldı. Böylece Serhafiye Ahmed Celaleddin Paşa'dan boşalan Serhafiyelik koltuğuna da Kadri Bey oturdu.

Celaleddin Paşa'nın Avrupa'ya Diran Kelekyan isimli Ermeni tebaasından bir isimle birlikte kaçması onun bazı odaklar tarafından kandırılmış olabileceğini belirtiliyor.

Serhafiye Ahmed Celeladdin Paşa'nın Yıldız Sarayı'nda kendisine has Hafiyelik odası bulunuyordu. Bütün istihbarat teşkilatı haberleri, jurnalleri, bilgileri burada toplanıyordu. Gereksiz ve boş haberler Sultan'a iletilmeden atılırdı.

Celeladdin Paşa'nın kaçmaya karar verdiği sırada da bu odayı kullandığı belirtiliyor. Ahmet Celalettin Paşa, 2. Abdülhamid'e ihanet ederek Avrupa'ya kaçtıktan sonra odası tamamen kilitlenerek mühürlendi. Abdülhamid'in mühürlediği bu oda, o tahttan indirilene kadar kimse dokunmadan öylece kalmıştı.

Ahmet Celelattin Paşa, Avrupa'dan döndükten sonra odayı bıraktığı gibi bulmuştu.

Buradaki jurnalleri de Çamlıca'daki köşküne taşımıştı. Daha sonra da bu köşk, içindeki bütün belgelerle birlikte yanarak kül olmuştu.