Zelenski'nin ‘deepfake' teknolojisiyle sahte bir videosu oluşturuldu: Sosyal medya devleri sildi

Facebook, Twitter ve YouTube, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski'nin ‘deepfake' teknolojisiyle oluşturulan sahte bir videosunu platformlarından sildi. Zelenski'nin, söz konusu videoda Rusya'ya teslim oluyormuş gibi gösterildiği kaydedildi.

Aksam.com.tr

Çeviri: Doğa Yurduneri

Facebook, Twitter ve YouTube, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski'nin 'deepfake' teknolojisi kullanılarak oluşturulan sahte bir videosunu kendi platformlarından kaldırdı. Zelenski, söz konusu videoda Rusya'ya teslim oluyormuş gibi gösterildi. Ukrayna Askeri İstihbarat Teşkilatı, Rusya'nın savaşta yeni bir taktik olarak 'deepfake' ile oluşturulan sahte videoları yayabileceği konusunda uyardı.

Aksam.com.tr'nin CNN'den aktardığı habere göre; sahte videoda Zelenski, Ukrayna'nın Donbas bölgesini Rusya'ya teslim etmeye karar verdiklerini söylüyor ve Ukraynalılardan silahları bırakmalarını istiyordu. Video, sosyal ağlardan kaldırılmadan önce bilgisayar korsanları tarafından Ukraynalı bir haber sitesinde de yayınlandı.

Videonun, güncel olarak Rusya'nın sosyal medya platformlarında da yayılmaya devam ettiği belirtildi. Fakat Facebook, Twitter ve YouTube, söz konusu içeriği asılsız bilgi akışını yasaklayan politikaları nedeniyle kaldırdığını açıkladı.

VİDEODA BAZI BELİRGİN BOZULMALAR GÖRÜLÜYORDU

Öte yandan, yapay zeka destekli 'deepfake' teknolojisiyle oluşturulan sahte videoda bazı belirgin bozulmalar görülüyordu. Bu nedenle videonun, beklendiği kadar gerçekçi görünmediği kaydedildi. Uzmanlar ayrıca, videoda Zelenski'nin aksanının da oldukça yapay gözüktüğüne işaret etti. Yetkililer, videonun kim tarafından oluşturulduğunu henüz açıklamadı.