Yüzümüz kimliğimiz oluyor 

Dünya genelinde şirketler yüz tanıma ve analiz teknolojisini mükemmelleştirmeye çalışıyor. Çinli Baidu yüz tanımada yüzde 99.7 ‘doğruluk oranına’ ulaşırken Facebook da bu alanda faaliyet gösteren FacioMetrics’i satın aldı. 

SELİM KARAHAN

Polisiye film ve dizilere meraklıysanız mutlaka bir suçlunun kamera kaydından kimliğinin hızlı ve kolay bir şekilde tespit edildiği bir sahneye rastlamışsınızdır. Yüz tanıma teknolojileri dünyada birçok güvenlik birimi tarafından kullanılsa da gerçekte henüz filmlerdeki kadar hızlı ve verimli çalışmıyor. Ancak bu teknolojinin eksikliklerini gidermek ve güvenilir bir şekilde kullanım alanının yaygınlaşması için teknoloji şirketleri yoğun bir emek harcıyor. Son olarak geçtiğimiz hafta Çin’in Google’ı olarak tanınan Baidu yeni bir yüz tanıma sistemini test etmeye başladı. Firma Çin’in en önemli turistik noktalarından tarihi Wuzhen şehrine gelen ziyaretçilerin fotoğrafını çekip görüntüleri veritabanına kaydediyor.

0.6 SANİYE SÜRÜYOR 

Ziyaretçiler bu sayede normalde bilet alarak girmesi gereken tarihi-turistik yerlere sadece bir tabletin kamerasına bakarak girebiliyor. Girişte çekilen fotoğraf hızlıca veri tabanındaki fotoğraflarla karşılaştırılıyor ve kimlik tespiti yapılıyor. Sanal cüzdan verilen ziyaretçiler bu sayede yanlarında ne para ne de kimlik taşımak zorunda kalıyor. Baidu’dan yapılan açıklamaya göre yüz tanıma işlemi sadece 0.6 saniye sürüyor. Bu süre parmak izi taramasına göre yüz tanımanın çok daha kısa bir zaman aldığı anlamına geliyor.   İlk hafta elde edilen verilere göre sistem ziyaretçilerin yüzde 99.77’sinin kimliğini doğru bir şekilde tespit etmeyi başardı. 

Lambasıyla tespit ediyor 

Türk firması Ekin Technology yüz tanıma teknolojisini polis araçlarının tepe lambasında uyguladı. Firmanın ‘akıllandırdığı’ tepe lambaları araçların plakasını tarayarak gerekli bilgilere ulaşabiliyor. Toplumsal olaylarda ise bu cihaz yüz tanıma sistemi olarak kullanılabiliyor. Firmanın Yönetim Kurulu Başkanı Arif Ekin şu anda 4 şehirde test edildiğini yakında İstanbul ve Ankara’da da kullanılacağını açıkladı. 

Ne hissettiğinizi anlıyor 

Facebook 5 gün önce yüz analizi alanında çalışan FacioMetrics firmasını satın aldığını açıkladı. Anlaşmanın satın alma bedeli gibi detayları açıklanmadı. FacioMetrics geliştirdiği IntraFace isimli uygulamayla tanınıyor. IntraFace fotoğrafını çektiğiniz kişinin ne hissettiğini tespit ediyor. Yani yüzünden mutlu mu korkmuş mu veya üzgün mü anlayabiliyor. Facebook’un FacioMetrics’in birikimini artırılmış ve sanal gerçeklikte kullanması bekleniyor. 

Sosyal medyadan tanıyor

Rusya’da mart ayında çıkan FindFace isimli uygulama, yüklenen bir fotoğrafı popüler Rus sosyal medya sitesi Vkontakte’teki fotoğraflarla karşılaştırıp yüzde 70 doğruluk oranıyla kimlik tespiti yapıyor.