Yunan basınından Türkiye itirafı: Bölgesel olarak tartışmasız bir güç!

Yunanistan Türkiye'ye yönelik provokatif eylemlerini son dönemlerde hızlandırmıştı. Fakat Yunan basını çarpıcı bir itirafta bulunarak, ''Türkiye ekonomik gücünü artırarak savunma sanayiini hızla geliştirdi'' ifadelerine yer verdi.

Türkiye'deki gelişmeleri yakından takip eden Yunan basınında yer alan bir haberde, Türkiye'nin Savunma Sanayii'ne övgüler yağdırıldı.

Yunan gazetesi, "Türkiye, bölgesel olarak tartışmasız bir güç" dediği haberinde "Türk cephaneliğindeki en öne çıkan sistemlerden bazıları aşağıda listelenmiştir" diyerek Tayfun, Altay, TCG Anadolu, KAAN, Kızılelma, Bayraktar TB-2 ve ANKA-S'den bahsetti.

Yunanistan, Türkiye'deki gelişmeleri her daim yakından takip ediyor. En çok merak ettiği alanlardan birisi ise Türkiye'nin dış politikası ve Türkiye Savunma Sanayii.

Yunan gazetesi Ta Nea'da Türkiye ile ilgili bir analizde, "Yunan kamuoyuna her ne kadar garip gelse de Türk dış politikasının temel amacı küresel barış, refah ve istikrara katkıda bulunmaktır. Türk Dışişleri Bakanlığı'nın internet sitesinde de belirttiği gibi Türk diplomasisi, ülkenin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün meşhur sözü olan 'Yurtta Sulh Cihanda Sulh' sözleri ile yönlendiyor." denildi.

AK Parti'nin seçim öncesi programlarda da Türkiye'nin jeopolitik durumuna katkıda bulunduğuna işaret eden gazete, "Türk yetkiller hedef odaklı ilerlediği için dünyanın en büyük 5. diplomatik ağını oluşturdu" dedi.

Bölgesel ve küresel düzeydeki eş zamanlı faktörlerin Türkiye'nin özerk bir rota oluşturmasına katkıda bulunduğundan bahseden haberde, "Türkiye ekonomik gücünü artırarak savunma sanayiini hızla geliştirdi" ifadelerine yer verildi.

Türk Savunma Sanayii'ne değinilen haberde "Son yıllarda hızla gelişen Türk Savunma Sanayii, kendini savunmada tartışmasız bir bölgesel güç haline gelmiştir. Türkiye silah sanayii her zamankinden daha büyük ve kendine yeterli durumda. 2002 yılında 1 milyar dolar olan ciro 2020 yılında 11 milyar dolara yükseldi." sözlerine yer verildi.

Türk ordusunu 'NATO'nun 2. büyük ordusu' olarak tanımlayan Ta Nea, "Önceden Türk ordusunun yüzde 70-80 ihtiyacı yabancı tedarikçilerden karşılanıyordu. Şimdi ise bu oran yüzde 30'a düştü. Mayıs 2004'ten bu yana ülkedeki savunma sanayiindeki proje sayısı 62'den 750'ye; savunma sanayii firma sayısı ise 56'dan 2 bin 700'e çıktı. Türk silah ve havacılık sistemleri ihracatı 3,2 milyar dolardan rekor bir rakama ulaştı" dedi.