Youtube seo nedir, araçları ve eklentileri nelerdir? Youtube seo nasıl yapılır?

Dünyanın en çok kullanılan video izleme platformu YouTube milyonlarca kullanıcısına birbirinden farklı seçenekler sunuyor. YouTube seo teknikleri de bu platformda yeni olan ve kendisini öne çıkarmak isteyen kullanıcıların ilgisini çekiyor. Eğlence, müzik ve birçok alanda kullanılan bu mecra para kazanmak isteyenler için de alternatif bir platform oluyor. İşte YouTube seo ile ilgili merak edilen tüm detaylar...

Google'dan sonra en çok kullanılan platformlardan YouTube, müzik, eğitim, eğlence ve birçok alanda içeriklerle dünyaya hitap ediyor. Birçok kişinin para kazandığı bu mecra yeni bir meslek dalı olan "YouTuber" kavramını da ortaya çıkardı. Youtube seo ise videolarını ön plana çıkartmak, daha fazla trafik elde etmek ve kendisini binlerce kişiye duyurmak isteyen kullanıcılar tarafından büyük önem taşıyor. Peki, Youtube seo nasıl yapılır? Youtube'de ön sıralara nasıl çıkılır?

YOUTUBE SEO NEDİR?

Youtube seo kullanıcıların daha fazla görüntüleme, abone, trafik ve videoların daha üst sıralarda gözükmesini sağlayan bir çalışmanın başarılı bir sonucu olarak adlandırılabilir.

SEO denildiğinde genellikle google, yandex, bing, gibi arama motorları için gerekli olduğu düşünülmektedir. Dünyanın ikinci büyük arama motoru olan youtube büyük bir video içerik platformudur. Kullanıcı sayısının artmış olması artık her türlü içeriği içerisinde barındırmasıyla kullanıcılara uygun içeriği üreten içerik üreticileri doğru anahtar kelime, hastaglar ve açıklamaları kullanarak youtube seo çalışmasını başlatmıştır.

YOUTUBE SEO NASIL YAPILIR?

Öncelikle youtube sıralama faktörünü bilmemiz gerekmektedir. Youtube sıralama faktörlerine göre youtube seo çalışmasını adım adım yapılması gerekmektedir. Youtube seo çalışması her detayına özen göstermeniz gereken bir çalışmadır.

YOUTUBE SEO İÇİN SIRALAMA ÖLÇÜTLERİ

Video Görüntüleme Sayısı

Kanal Abone Sayısı

Beğenmeler

Video Yorumları

Kanal Görüntülenmeleri

Açıklamadaki Geniş Eşlemeli Anahtar Kelime Sayısı

Başlıkta Geniş Eşlemeli Anahtar Kelime Sayısı

Beğenmeme

Açıklamadaki Tam Eşleme Anahtar Kelime Sayısı

Video Süresi

Video Açıklama Anahtar Kelime Yoğunluğu

Video Açıklama Uzunluğu

Kanal Videoları Sayısı

Kanal Açıklama Uzunluğu

Kanal Açıklamasında Tam Eşleme Anahtar Kelimesinin Sayısı

YOUTUBE SEO İÇİN ANAHTAR KELİME ARAŞTIRMASI NASIL YAPILIR?

Youtube SEO çalışmasında anahtar kelimenin önemi büyüktür çünkü kullanıcılara aradıkları kelimelere uygun şekilde anahtar kelimeler seçmek gerekmektedir.

YouTube seo optimizasyonu süreci, anahtar kelime araştırması ile başlar. Bu yüzden sıralama faktörlerini açıklamadan önce bu kavramı anlamanızı istedik. Videolarınız için doğru kelimeleri bulmanız gerekmektedir.

Youtube seo için anahtar kelime seçerken dikkat etmeniz gereken diğer bir özellik ise aradığınız kelimenin yoğunluğunun olmaması gerektiğidir. Orta düzeyde bir kelime üzerine yoğunlaşabilirsiniz veya uzun kuyruklu anahtar kelimeleri de deneyebilirsiniz. Yoğun olarak kullanılan anahtar kelimelerden uzak durmanız gerekiyor eğer büyük bir youtube kanalı değilseniz çünkü yeni açılan youtube kanalları bu anahtar kelimelerde ön sıralara gelmesi düşüktür. Bu yoğunluk düzeyini Google arama dizininden kontrol edebilirsiniz.

DİĞER YOUTUBE ANAHTAR KELİME ARAÇLARI NELERDİR?

1- Keyword Tool

2- Google Trends

3-KwFinder

YOUTUBE VİDEO BAŞLIKLARI NASIL OLMALIDIR?

Google uygun makale yazarken kullandığımız yöntem gibi video başlıklarında da anahtar kelimenin geçmesine özen göstermeniz önerilir.

Youtube seo yaparken video başlıklarına anahtar kelime seçerken kelimenin tam ve geniş eşleşme türlerine yakın olduğuna dikkat edin arama yapan kişinin arattığı kelimenin videonuzla yakından eşleşme olasılığını sağlayabilecek uygun anahtar kelimeler seçin. Tam ve geniş eşleşmeli anahtar kelime seçerken sadece video başlıklarında değil açıklama kısmında da bunu uygulamaya dikkat edin.

Video başlığınız da en fazla 50 karakter kullanın.

Harekete geçirici mesajlar barındıran başlıklar seçin.

Anahtar kelimeyi başlıkta geçirmeye özen gösterin.

YOUTUBE VİDEO AÇIKLAMALARI NASIL OLMALI?

Video açıklamaları Youtube seo için en önemli ölçütler arasında yer almaktadır. Video açıklamaların da anahtar kelimeyi geçirmeye özen göstermelisiniz. Tam ve geniş eşleşmeli anahtar kelimeleri açıklamalar kısmında sırıtmayacak şekilde yazmanın yanında kullanıcı arama yaptığında açıklamalar kısmında ki bir anahtar kelimenin yakından eşleşmesiyle videonun karşısına çıkmasını sağlamalısınız. Dikkat etmeniz gereken diğer bir husus videonun açıklamalar kısmını çok yoğun anahtar kelimelerle doldurmamaya dikkat edin bu negatif etki yaratabilir ve videonun ön sıralara çıkmasını engelleyebilir.

Youtube Video Açıklamaları için ipuçları;

Hedef kelimenizi ilk 120 karakterde geçirmeye özen gösterin.

Video açıklamalarını en az 250 kelime yapın.

Video açıklamalarında geniş ve tam eşleşmeli kelimelere yer verin.

Youtube'da tıpkı google gibi bir arama motorudur arama yapıldığında video başlığının altında ilk 120 karakteri içermektedir bu yüzden ilk 120 karakteriniz anahtar kelimeli olmalı ve harekete geçirici mesajlar içermelidir.

YOUTUBE SEO İÇİN KALİTELİ VİDEO NASIL OLMALI?

Kaliteli Video; Platforma yüklediğiniz videonun sahip olduğu kalite ve izlenme süresi anlamına gelmektedir. Kullanıcıların videonuzu izleme sırasının uzun olması youtube algoritması için videonuzu ön sıralara taşıması adına önemli bir faktördür. Hazırladığınız video kullanıcının ilgisini çekiyor ve bu videoyu paylaşacak etkiyi yaratıyorsa bu youtube tarafından sizi ödüllendireceği anlamına gelir çünkü youtube videolarda yer alan reklamlar ve tanıtım videolarını ne kadar çok izletebilirse ödül karşılığında o videoyu ön sıralara taşımaktadır.

Youtube'da kaliteli bir video için ipuçları;

Videonun görüntü ve ses bakımından kaliteli olması gerekir.

Videonun konusu açıklayıcı ve ilgi çekici olmalıdır.

Kullanıcıya videonun konusu veya içeriği açıklanırken uzun anlatımlardan kaçınmak gerekir.

Video anlattığı konu ile başlamalıdır.

Videonun ileriki sahnelerinden bir kaç saniyelik tanıtım anları göstererek kullanıcıda merak uyandırmalıdır.

YORUMLAR ÖNEMLİ BİR SIRALAMA FAKTÖRÜDÜR

Youtube'da paylaştığınız bir videonun yorum alması kullanıcılar tarafından etkileşim yaşanmasını sağlamaktadır. Videoların yorum alması youtube için bu videoların ön sıraya çıkmasını sağlamaktadır.

Videoların yorum almasının yanında beğenilerin ve beğenmemenin önemli bir etkisi bulunmaktadır video üzerinde yaşanan her türlü etkileşim videonun sıralamasını önemli ölçüde etkilemektedir.

Videonuzun Yorum Alması İçin Şunları Yapmalısınız

Video içerisinde izleyicilerden görüş ve yorumlarını belirtmelisiniz.

Video izleyen kullanıcılardan abone olmalarını ve videoyu beğenip paylaşmalarını hatırlatmalısınız.

Video sonlarına doğru soru sorarak kullanıcıya görüş belirtecek yorum hakkı tanımalısınız.

Videonuza yapılan yorumlara karşılık vererek abonelerinize eşlik edin.

ABONELER

Youtube kanallarının değerli kılan en önemli şey sahip oldukları abone sayısıdır. Bir youtube kanalının hazırladığı bir videoda ön sıralara hızlı bir şekilde tırmanmasını sağlayan şey sahip olduğu abone sayısıdır. Abone sayısının fazla olması sayesinde anahtar kelime seçerken yüksek rekabet gerektiren kelimeleri seçmenizi kolaylaştırmasının yanında ön sıralara çıkmanızı da kolaylıkla sağlamaktadır.

Youtube'de abone sayısının fazla olması demek sadece rakamdan ibaret bir şey değil. Youtube seo için sahip olduğunuz abonelerin organik olarak elde edilmiş olması gerekmektedir. Sahte hesaplardan sahip olunmuş aboneler kendinizi kandırmaktan başka bir şey anlamına gelmemektedir. Organik aboneye sahip olmak için sık sık kanalınıza abone olunmasını istemeye özen gösterin ve içeriklerinizin gelecek vaat etmesine özen gösterin düzenli bir paylaşım zamanlamasına özen gösterin.

YOUTUBE'DA DAHA FAZLA ABONEYE NASIL SAHİP OLUNUR?

Kullanıcıların ilgisini çekecek videolar hazırlamak

Kullanıcılarla samimi bir ortam yakalamak ve onlarla etkileşim içerisinde bulunmak

Videolarınızın içerisinde aboneleri harekete geçirebilecek mesajları barındırmalısınız.

Videolarınızı kullanıcıların isteklerine göre yapmaya özen gösterin bu şekilde daha sık yorum, abone ve beğeni alabilirsiniz.

YOUTUBE SEO İÇİN ETİKETLER NASIL OLMALI?

Youtube seo yaparken Youtube'da videolarında yer alan etiketler adeta bir anahtar kelime değeri taşımaktadır. Kullanıcıların aratacağı kelimeleri etiketlere ekleyerek daha fazla izlenme alabilirsiniz bununla birlikte ilgili kelimelerle birlikte videolarınızı kullanıcıların karşısına çıkarabilirsiniz.

Rakiplerinizin hangi etikletleri kullandığını tespit etmek için Chrome'dan VidIQ uzantıs ile görebilirsiniz. bu eklenti sayesinde rakibinizin anahtar kelimelerini ve etikletlerini görüntüleyebilirsiniz hazırladığınız videoların stratejisini buna uygun olarak tasarlamalısınız.

DİKKAT ETMENİZ GEREKENLER

Aynı etiketleri girmemeye dikkat edin.

Video ile alakalı olmayan içeriklerden uzak durmaya dikkat edin.

YOUTUBE SEO İÇİN VİDEO UZUNLUĞU NASIL OLMALI?

Youtube'da video uzunluğunun uzun olması rakiplerinize göre olmalıdır. youtube seo için Hazırladığınız video'da uzunluk anlattığınızı konunun izleyiciye sıkıcı gelmemesi önemlidir. Videonun uzunluğunu anlattığınız konuya göre belirlemelisiniz. Rakiplerinizin yaptığı video uzunluğuna göre hazırladığınız videonun uzunluğunu belirlemelisiniz.

Youtube videoların uzun olmasını daha çok değerlendirmektedir, uzun videoları daha çok ön sıralara çıkarmaktadır. Youtube SEO üzerine yapılan çalışmalar da video uzunluğunun 10 dakikadan uzun videoların ön sıralara çıktığı tespit edilmektedir.

SOSYAL MEDYA PAYLAŞIMLARI

Youtube SEO açısından hazırladığınız videoların sosyal medya üzerinde paylaşılması gerçekten değerli bir faktördür. Hazırladığınız videoların youtube üzerinde hem kendinizin hem de kullanıcıların paylaşmasını sağlamalısınız. Hazırladığınız videoyu sosyal medya kanallarından videonuzun kitlesine yakın topluluklara ulaştırmayı sağlayın bunu kendi kanallarınız üzerinde yapın Facebook,Twitter ve instagram gibi büyük sosyal medya platformlarında kanalınızı etkin olarak tanıtımını yapın.

Videolarınızı kendiniz paylaştıktan sonra sıra kullanıcıların videolarınızı nasıl paylaşacağı sorusuna geliyor. Hazırladığınız videolar kullanıcının ilgisini çekecek ve arkadaşlarıyla paylaşmasını sağlayacak mesajlar içermelidir. Video sonlarında paylaşmayı, abone olmayı ve beğenmeyi hatırlatın.

ALTYAZILAR

Youtube seo açısından ufak faktörlerin değeri bir araya getirildiğinde oldukça büyüktür. Altyazılar farklı kullanıcıları çekmeniz için oldukça önemlidir. Farklı ülkelerden toplulukların ilgisini çeken videolar hazırlamak ya da hazırladığınız videonun farklı toplumlara hitap edebilmesi izlenme oranlarını arttırabilir youtube seo açısında önemli bir faktördür.