Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, “Kalkınma ajanslarımızın başlatacağı ‘Bölgesel Girişim Sermayesi Programı’yla finansman ihtiyacı olan firmaları yerelden destekleyeceğiz” dedi. Oktay, ATO Congresium’da düzenlenen TechAnkara Proje Pazarı 2019 Etkinliği’nin açılışına katıldı. Oktay, güçlü bir sanayi ekosisteminin, üretimde geleneksel yöntemleri geride bırakarak ileri teknoloji üretim süreçlerine hızla adapte olmakla mümkün olduğunu belirtti.
GİRİŞİMCİLİK VURGUSU
Oktay, girişimciliğin, yerli ve milli teknolojili tasarımların desteklenmesi ve ticarileştirilmesinin en temel öncelikleri arasında yer aldığını aktardı. Oktay, “2023 yılına kadar, ülkemizde teknoloji tabanlı işlere yapılan yıllık yatırımların büyüklüğünün 5 milyar liraya ulaşmasını hedefliyoruz” dedi.
FİRMALARA DESTEK
Daha güçlü bir Türkiye için katma değerli üretim ve milli teknolojinin sağlam işbirliği temelleri üzerinde yükseleceğine dikkati çeken Fuat Oktay, şunları kaydetti: “Tasarımı üretime dönüştüren ve ekonomimize katma değer sağlayan adımları daha güçlü şekilde desteklemeye devam edeceğiz. Girişimcilik alanında uygulayacağımız politikalarla, fikirden son üretim aşamasına kadar tüm süreçte mevcut ekosistemi daha da güçlendireceğiz. ‘Bölgesel Girişim Sermayesi Programı’yla finansman ihtiyacı olan firmaları yerelden destekleyeceğiz. İcat çıkaran inovatif projeler piyasada hak ettiği değere kavuştukça kazanan milletimiz, kazanan Türkiye olacaktır.”
84 TEKNOPARK VAR
Türkiye'nin kalkınma hamlesi için tasarımı, üretimi, yatırımı ve istihdamı destekleyerek tüm imkanları seferber ettiklerini anlatan Fuat Oktay, şöyle konuştu: “Teknopark sayısı 5’ten 84’e yükseldi, bin 187 araştırma merkezi ve 348 tasarım merkezi açıldı. Bugün 5 bin 390 firma, toplam 55 bini aşkın personeliyle teknoparklarımız da üniversite sanayi işbirliğinin en güzel örneklerini veriyor.”
AR-GE’NİN PAYI YÜKSELECEK
Fuat Oktay, şöyle devam etti: “Milli gelirdeki imalat sanayii payını, 2023’e yüzde 21’e çıkarmayı planlıyoruz. Ar-Ge harcamalarının milli gelirdeki payını yüzde 1.8’e, bu alanda çalışan insan kaynağımızı 300 bin kişiye ve araştırmacı sayımızı 200 bin kişiye çıkarmayı amaçlıyoruz.”