ÖZGÜL ÖZTÜRK
Türkiye'nin ağırlıklı olarak yurtdışından ithal ettiği ürünleri yerlileştirerek ülke ekonomisine katkıda bulunan Türkiye bilgi ve iletişim teknolojileri sektörünün öncü markalarından Netaş, Tuzla Orhanlı'daki sunucu üretim kapasitesini genişletme kararı aldı.
SIRADA KOMPONENT VAR
Şu anda yılda bin ila 2 bin adet arasında sunucu üreten şirket, Çinli ortağı ZTE'nin desteğiyle bu sayıyı kısa sürede 12 bin seviyelerine çıkaracak. Bunun için üretim bandını genişletme yatırımları yaptıklarını açıklayan şirketin CEO'su Sinan Dumlu şunları kaydetti:
"Netaş'ın felsefesinde, önce ithal et, sonra yerlileştir, sonra millileştir var. Biz 1 yılı geçkin süredir Türkiye'de sunucu üretiyoruz. Birçok operatör bizim sunucuları kullanıyor. Türkiye, her yıl yurtdışından yaklaşık 400 milyon dolarlık sunucu ithal ediyor. Biz bu sunucuları yurtiçinde yerlileştirip satarsak en az yüzde 10-15'lik bir tasarruf sağlanır." Yerli teknolojileri geliştirmek için her yıl 10-15 milyon dolarlık Ar-Ge harcaması yaptıklarını anlatan Dumlu, "Bu çalışmalarımız sonucu birçok teknolojik ürün artık iç piyasada üretilir oldu. Bunlar arasında evlerde kullandığımız interneti sonlandırma kutuları, GSM baz istasyonları, mikrodalga çözümleri ve serverler var. Bu yıl sonuna kadar mobil telefonların komponent üretimini de Türkiye'de başlatacağız. Yani çipler gelecek, biz onları karta dizip öyle satacağız" dedi.
CEP TELEFONU VE ARAÇ ŞARJ İŞİNE DE ADIM ATTI
2024 yılının ilk yarısında gelirlerini yüzde 45 artarak 3.9 milyar TL'ye çıkaran Netaş, önümüzdeki dönemde sepetteki yumurtaları çeşitlendirerek sürdürülebilir ve güçlü bir büyümeye imza atmayı hedefliyor. Bu kapsamda cep telefonu satışı ve elektrikli araç şarj işine de adım attıkları bilgisini veren Sinan Dumlu, "ZTE'nin nubia telefonlarını Türkiye'ye getirdik. Yılsonuna kadar tüm Telekom operatörleri ve mobil platformlarda uygun fiyatlı ve kaliteli bu cihazlarımızın satışına başlanacak. Çinli CEGN markasıyla da Türkiye elektrikli araç şarj pazarından yüzde 20 pay almayı hedefliyoruz" diye konuştu.
MİLLİ PROJELERDE ETKİN ROL OYNUYOR
Netaş olarak finanstan Telekom'a, savunma sanayisinden ulaşıma kadar birçok farklı sektörde örnek projeler ürettiklerini hatırlatan Sinan Dumlu bu projelerden bazılarını şöyle sıraladı: "İHA'ların F16'ların içindeki dost-düşman tanıma birimlerini yapıyoruz, milli gemilerin içindeki haberleşme sistemlerini yapıyoruz. KKTC'nin e-devlet uygulamalarını biz yazıyoruz. Gayrettepe-İstanbul Havalimanı arasındaki metronun otonom sürüş yazılımlarını da biz yaptık."
BÖLGESEL DESTEK MERKEZİ OLDU
Türkiye'de 1700 çalışanı olan Netaş sahip olduğu saha deneyimiyle birçok şirkete tamir ve servis desteği de veriyor. Birçok büyük cep telefonu markasının tamir merkezi olduklarını anlatan Sinan Dumlu sözlerini şöyle sürdürdü: "Ayrıca bu yılın başında ZTE'nin bölgesel destek merkezi olduk. Böylece Avrupa'da bozulan teknik servis ihtiyacı olan ürünler Çin'e değil buraya yollanıyor. Şu anda örneğin belli baz istasyonları, lityum bataryaların iyileştirilmesi, yerlileştirilmesi burada yapılıyor."