Yerli savunma sanayii görücüye çıktı! 11 genelkurmay başkanı IDEF için geliyor

Yerli ve milli ürünler yabancının radarında. Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı IDEF, dün Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıldı. Yerli ve milli ürünlerin şovuna sahne olan fuarda, pandemi şartlarının olmadığı 2 yıl önceki IDEF'te ulaşılan yabancı alım heyeti sayısı aşıldı.

Türk savunma sanayiinin son dönemde geliştirdiği ürünlerin görücüye çıktığı 15'inci Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı (IDEF 2021) dün başladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açılışı yapılan fuar 20 Ağustos'a kadar sürecek. Cumhurbaşkanlığı himayesinde, Milli Savunma Bakanlığı ev sahipliğinde, Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı yönetim ve sorumluluğunda TÜYAP Fuar Merkezi'nde düzenlenen fuar binlerce yerli ve milli ürüne sahne oldu.

YABANCI SAYISI ARTTI

Fuar bu yıl yabancı alıcı noktasında da kendi rekorunu kırdı. Pandemi şartlarının olmadığı 2 yıl önceki fuarda ulaşılan yabancı alım heyeti sayısı aşıldı. Fuar 83 ülke, 2 uluslararası kuruluştan 169 heyete mensup 613 heyet üyesinin ağırlıyor. Pandemi öncesi düzenlenen IDEF 2019 ise, 71 ülke ve 3 uluslararası kuruluştan 151 heyet ve 588 heyet üyesi ağırlamıştı. Fuarda 538 yerli, 700 yabancı olmak üzere toplam 1238 firma ürünlerini sergiliyor. Ayrıca fuarda 29 Türk tedarik makamı görüşme ofisi açarken 100'ün üzerinde anlaşma imzalanması bekleniyor.

DÜNYADA ÜÇÜNCÜ

Dünyada 32 savunma sanayiisi fuarı arasında katılımcı firma sayısı itibarıyla üçüncü sırada yer alan IDEF 2021'de Aselsan, TAI, TUSAŞ, Havelsan, Baykar, Roketsan gibi savunma devleri birçok yeni milli ve yerli ürünü sergilerken fuarda bu yıl ilk kez özel bir tanıtım da yapılıyor. Aselsan bu yıl ilk kez "Millileştirilmiş Ürünler" sergisi düzenliyor. Fuarda çağın ve salgının gerekleri de dikkate alınarak birtakım dijital çözümler uygulanıyor. Örneğin, IDEF Business Connect programı aracılığıyla katılımcı firmaların, fiziksel fuara gelemeyen ziyaretçiler ile yeni iş bağlantıları kurabilmeleri ve yeni ortaklıklar başlatabilmeleri mümkün hale geldi.

6 MİLYAR DOLARLIK 750 PROJE YÜRÜTÜLÜYOR

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, fuarın açılışında yaptığı konuşmada "Proje hacmi 60 milyar doları bulan yaklaşık 750 proje üzerinde çalışmaktayız. Savunma sanayimiz, güçlü altyapısıyla istikrarlı bir şekilde büyümeye devam ediyor, kendi ihtiyaçlarımız yanında dost ve müttefik ülkelerin ihtiyaçları için de çalışıyoruz" dedi.

Türk savunma sanayiisinin özgün ürünleri, ihracatı, ana yüklenicileri, alt yüklenicileri, KOBİ'leri, araştırma kuruluşları ve üniversiteleri ile ülkenin en önemli sektörlerinden biri haline geldiğini ifade eden Demir, "Son 20 yıldır her alanda büyük bir ivme yakalayan ülkemiz, savunma sanayiisi alanında da adından söz ettiren bir konuma doğru emin adımlarla ilerlemekte, uluslararası savunma sanayiisi pazarında rekabet gücünü arttırmayı sürdürmektedir" dedi.

FUAR VİTRİNİNDEN

ASELSAN: Deniz, hava, hava savunma, sınır-sahil güvenlik, haberleşme, elektronik harp ve silah sistemleri ile elektro-optik sistemler bölümlerinde 250'den fazla ürün ve sistemi tanıtıyor.

KATMERCİLER: İki yeni zırhlı aracının lansmanını yapıyor. 15 yaşında terör şehidi olan Eren Bülbül'ün adının verildiği 4x4 meskun mahal müdahale aracı 'Eren' ve 4x4 tekerlekli zırhlı aracı Hızır-II ilk kez sektörün beğenisine sunuldu.

BİTES: Yenilikçi teknolojilerle "geleceğin askeri" için yapılan çalışmalar kapsamında oluşturulan Askeri Taktik Operasyon Kiti'nin (ATOK) ilk kez tanıtımını yapıyor.

Meteksan: Hava araçlarında kullanılmak üzere geliştirilen hareketli hedef tespit radarı MİLSAR'ı, göreve hazır halde ilk kez IDEF 2021'de sergiliyor.

HAVELSAN: İHA ve İKA'lardan oluşan dijital birlik konsepti de ilk kez görücüye çıktı.

MKE AŞ: Deniz platformlarında kullanılmak üzere geliştirdiği Yakın Hava Savunma Sistemi'ni tanıtıyor.

Nurol Makina: Türk zırhlısı Yörük 4x4'ün pikap versiyonunu görücüye çıkarıyor.

YERLİ HİBRİT MOTOR İÇİN GERİ SAYIM

TÜMOSAN Motor ve Traktör Sanayi AŞ (TÜMOSAN), yerli motor çalışmalarının geldiği aşamanın yanı sıra taktik tekerlekli zırhlı araç Pusat'ın hibrit versiyonunu ilk kez fuarda sergiledi. Geliştirdiği motorları fuarda sergileyen TÜMOSAN, 100 zırhlı araca geliştirdiği 450 ve 530 beygir güçlerinde motorları entegre edecek. Motorların test ve kalifikasyonunun yılın son çeyreğinde tamamlanacağı projede, 2022 başında araç üstü motor entegrasyonunun başlaması hedefleniyor. 310 beygir motorun testleri ise Pusat 4x4 üzerinde sürdürülüyor.

DÜŞMANA 'NAZAR' DOKUNACAK

Türk savunma sanayisi, düşman füzelerini lazer teknolojisiyle etkisiz hale getirecek Nazar Sistemi'ni geliştirdi. Meteksan Savunma tarafından geliştirilerek IDEF'te tanıtılan Nazar Sistemi, yönlendirilmiş lazer kamaştırma ve fonksiyonel imha teknikleriyle elektro-optik ve kızılötesi arayıcı başlıklara sahip füzeleri etkisiz hale getiriyor. Meteksan Savunma Genel Müdür Yardımcısı Özgür Cankara'nın verdiği bilgiye göre projenin birinci aşaması olan Nazar Kara Sistemi, yıl sonunda Deniz Kuvvetleri envanterine girecek ve bir üsse yerleştirilecek. İkinci aşamada gemilere entegre edilecek.

MİLLİ FÜZE SİSTEMİNE METE İSMİ

Roketsan tarafından geliştirilen Lazer Güdümlü Mini Füze Sistemi'ne ülkemizi Tokyo 2020 Olimpiyatları'nda temsil eden ve okçuluk dalında altın madalya alan Mete Gazoz'un ismi verildi. Mete Lazer Güdümlü Mini Füze Sistemi, 40 milimetre bomba-atar silahları kullanılarak atabiliyor.

Bir mini İnsansız Hava Aracına (İHA) entegre edilmiş şekilde sergilenen Mete, yaklaşık 1 kilogram ağırlığı ile birçok platformda kullanılabiliyor.