Yeni uydular yolda! Türkiye'nin uzaydaki otobanı hareketleniyor

TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, Türksat 6A'nın bu yıl fırlatılacağını hatırlatarak İMECE-2 ve İMECE-3 uyduları için de çalışmaya başladıklarını söyledi. Mandal “Takım uydularımız olacak” dedi.

TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, geleceğe uzay odaklı baktıklarını belirterek, "Türkiye'nin uzay otobanı"na ilişkin yeni projeleri anlattı. Milli Uzay Programı'nın 10 başlığından birinin "Türkiye'nin ilk astronotunun uzaya gönderilmesi" olduğunu dile getiren Mandal, "Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı'nın uzaya gitmesine toplumumuzun gösterdiği ilgi ve beklentilerin yüksek düzeyde olduğunu görmek mutluluk ve sorumluluk verdi" dedi.

GÖZLER İMECE'DE

2024 Yılı Yatırım Programı'na dikkati çeken Mandal, programda İMECE-2 ve İMECE-3 projeleri için 2.8 milyar lira bütçe ayrıldığını dile getirdi. Mandal, şunları söyledi: "İMECE uydumuz, İMECE-1 olacak. İMECE-2 ve İMECE-3 ile 2027'ye gelindiğinde 3 uydumuz eş zamanlı çalışacak. Artık istediğimiz yerden, istediğimiz zaman görüntü alabileceğiz. Çözünürlüğü yüksek optik kameralar üreteceğiz İMECE-2 ve İMECE-3'te. Bu şekilde takım uydularımız olacak. Türkiye de İMECE-2 ve İMECE-3 ile artık sadece uydusunu yapan değil, takım uydusunu yapan bir ülke olacak."

Mandal, Türkiye'nin tasarımından geliştirilmesine kadar tüm bileşenleriyle ürettiği İMECE'nin yapımının 7 yıl sürdüğünü, İMECE-2 ve İMECE-3'ün yapımının 4 yıl süreceğini bildirdi. Türkiye'nin 4 yıl içinde 2 uydu yapacağını vurgulayan Mandal, "Türkiye, uydu satabilen bir ülke haline gelecek. Türkiye o aşamaya geliyor. Artık İMECE-2 ve İMECE-3 yolda. Gözümüz hep uzayda ve gökte. Türksat 6A haberleşme uydumuzu da 2024'te fırlatacağız ve takibinde de Ay'a sert iniş misyonumuzu gerçekleştirmek üzere 2026'da uzaya yolculuk devam edecek" ifadesini kullandı.

İHRACAT İMKANI DOĞDU

İMECE'nin en kritik parçalarından optik kameranın başka bir ülkeye de transfer edileceğini söyleyen Mandal "Yani uzay teknolojisinde kendi ihtiyacımızın dışında üreterek ihraç ediyoruz. Ayrıca biz kendi savunma sanayimiz için çip üretebilen bir ülkeyiz ama şu an sivil sektörlerde çip üretme konusunda üretim altyapımızın geliştirilmesine yönelik bir ülkeyle işbirliğine gidildi" diye konuştu.

GÖKDOĞAN VE BOZDOĞAN 2024'TE ENVANTERDE

Sanayi Türkiye'nin savunma sanayii alanında da kritik bir noktaya eriştiğine dikkati çeken Mandal, havadan havaya füze sistemleri geliştirmenin zor bir aşama olduğunu, bu kapsamda geliştirilen GÖKDOĞAN ve BOZDOĞAN füzelerinin tüm testlerden geçtiğini, bu yıl da envantere gireceğini bildirdi.

PROJELERE 6.3 MİLYAR LİRA DESTEK VERİLDİ

TÜBİTAK'ın 2023'te akademik, sanayi, bilim insanı ve toplumsal farkındalık konularında önemli bir yıl geçirdiğini dile getirdi. Akademi tarafında 5 binin üzerinde projeyi destekledikleri bilgisini veren Mandal, "Bunlara ayırmış olduğumuz kaynak 2 milyar lira civarında. Yine sanayi tarafında 3 bin 400 kadar proje desteklendi ve destekler devam ediyor. 2 milyar lira oraya destek ayırdık. 50 bine yakın araştırmacı bilim insanı desteklendi ve burası için 2,3 milyar lira gibi bir kaynak ayrıldı. Verdiğimiz destek 6.3 milyar liraya ulaştı" dedi. Mandal, sadece projeleri desteklemediklerini, o destekleri birbirleriyle eklemli hale getirdiklerini söyledi.

DİJİTAL PARADA 2. FAZA GEÇTİK

Mandal dijital para konusunda ise "Dijital paramızın Faz-1 aşaması, ASELSAN ve HAVELSAN ile tamamlandı. TÜBİTAK Gebze kampüsümüzde dijital parayı kullandık. Şu an projede 2. Faz'a geçildi, 2024'te Merkez Bankamız koordinasyonunda gerçekleştirilecek" dedi.