ÖZGÜL ÖZTÜRK
Türkiye'nin teknoloji ve inovasyon üssü Bilişim Vadisi, geleceğin mobilite çözümlerine ve inovasyonlarına yön verecek girişimcileri desteklemeye devam ediyor. Türkiye Mobilite Kümelenmesi çatısı altında, bu yıl dördüncüsü düzenlenen Mobilite Hızlandırma Programı, kamu ve özel sektör temsilcileri, yatırımcılar, girişimciler, sanayiciler, akademisyenler ve tüm paydaşların katılımıyla 18 Temmuz'da gerçekleşti. 10 hafta boyunca eğitimler, seminerler ve ulusal/uluslararası mentörlük desteği alan girişimler, demoday alanında projelerini tanıtırken, başarılı 10 girişim yatırımcılar karşısında sunum yaptı.
38 GİRİŞİMCİ YER ALDI
Etkinlikte otonom araçlar, elektrikli mobilite çözümleri, akıllı trafik sistemleri, lojistik ve teslimat teknolojileri gibi alanlarda 38 yenilikçi fikir yer aldı.
TEKNOLOJİ VE İSTİHDAM İÇİN GÜÇ BİRLİĞİ
Öte yandan Bilişim Vadisi tarafından kurulan 42 Türkiye ile Gebze Ticaret Odası (GTO) arasında tanıtım, staj ve istihdam süreçlerini düzenlemeyi hedefleyen işbirliği protokolü imzalandı. Protokolle, GTO bünyesinde faaliyet gösteren 1000'den fazla yazılımcı ve bilişimci firma ile 42 Türkiye arasında istihdam ağı oluşturulacak. Bu sayede firmalar ihtiyaç duydukları yetkin yazılımcı kaynağına kolayca ulaşırken, 42 Türkiye öğrencileri ise staj ve iş imkanları konusunda önemli avantajlar elde edecek. Erkam Tüzgen, "42 Network'te eğitimini tamamlayan öğrencilerin yüzde 12'sinin girişimci olduğunu söyledi.
ÇİNLİ BYD YENİ FIRSATLAR SUNACAK
Programın açılış konuşmasını gerçekleştiren Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Yozgatlıgil, mobilitede Türkiye'nin attığı büyük adımların altını çizerek şunları söyledi: "Yerli aracımız TOGG, yerli İHA ve SİHA'larımız, bu noktada gerçekten sizler için çok önemli fırsatlar barındırıyor. En son Çinli elektrikli araç üreticimizin Türkiye'ye yatırım kararı alması sizlerin önünde çok önemli fırsatlar sunacak. Bu ekosistemin büyük oyuncularının sayısını da artırıyoruz. Hedefimiz bu adımları daha da ileriye taşımak." Yozgatlıgil, bakanlık olarak fikir aşamasından prototip geliştirmeye, üretim ve satış kanallarının oluşturulmasına kadar her adımda girişimcilerin yanında olmaya devam edeceklerini söyledi.
3 YILDA 2 BİN BAŞVURU GELDİ
Bilişim Vadisi'nin Mobilite Hızlandırma Programı, üç yıl içerisinde toplamda 2000'in üzerinde girişimci başvurusu aldı. Geçen yıl gerçekleştirilen programdaki 18 girişim, Bilişim Vadisi Kuluçka Merkezi'ne başvurarak Bilişim Vadisi ekosisteminin olanaklarından yararlanma fırsatı buldu. Bilişim Vadisi Genel Müdürü Erkam Tüzgen, "2020 yılında 19 firmayla başlayan Mobilite Grubumuz bugün deniz taşımacılığından elektrikli otomobillere, otomobiller için akıllı kumaşlardan ulaşım pazar yerlerine, uçan araçlardan sensör teknolojilerine çok geniş alanlarda Ar-Ge faaliyetleri yürüten 120'den fazla şirkete ev sahipliği yapıyor" dedi.