Yeni nesil iPhone modelleri, anksiyete ve depresyon takibi yapabilir

Apple'ın, yeni nesil iPhone modellerinde mental sağlık takibi özelliklerini geliştirmek için iki kurumla iş birliği yaptığı iddia edildi. Söz konusu iş birliklerinin bir parçası olarak geliştirilen özellikler arasında anksiyete ve depresyon takibi özelliklerinin de yer aldığı kaydedildi.

Aksam.com.tr

Çeviri: Doğa Yurduneri

ABD merkezli teknoloji devi Apple, Apple Watch akıllı saat modelini piyasaya sürdüğü günden bu yana sağlık takibi özelliklerini geliştirmeye yönelik birçok hamle yaptı. Apple Watch, yıllar içerisinde pek çok kullanıcı için hayat kurtaran bir aksesuar haline gelirken şirket, benzer özellikleri iPhone'lara entegre ederek ekosistemini geliştirmeye devam etti.

Aksam.com.tr'nin The Wall Street Journal'dan aktardığı habere göre; teknoloji devi, kısa bir süre önce yeni nesil iPhone modellerine içlerinde anksiyete takibi ve depresyon takibinin de bulunduğu bir dizi yeni sağlık takibi özelliği eklemeye yönelik çalışmalar yürütmeye başladı. Şirket, gelecek iPhone modellerinde zihin sağlığı takibi özelliklerini geliştirmek için 2 ayrı kurumla iş birliği yaptı.

Paylaşılan iddialara göre; Apple, 'Seabreeze' kod adıyla anılan proje kapsamında depresyon ve anksiyete takibi özelliklerini geliştirmek için Los Angeles'taki Kaliforniya Üniversitesi ile birlikte çalışmaya başladı. Teknoloji devi ayrıca, bilişsel zayıflamayı takip eden bir özelliğe odaklanmak için 'Pi' kod adlı bir proje üzerinde çalışmak üzere Biogen isimli bir ilaç şirketiyle de iş birliği yaptı.

SÖZ KONUSU ÖZELLİKLERİN iPHONE VE APPLE WATCH'LARA GELMESİ BİRAZ ZAMAN ALABİLİR

Diğer yandan Apple, Kaliforniya Üniversitesi ile birlikte yürüttüğü projeyle iPhone ve Apple Watch üzerinden toplanan verilerden yararlanarak yeni zihin sağlığı takibi özellikleri geliştirmeyi hedefliyor. Yararlanılacak veriler arasında; yürüme şekilleri, yüz ifadeleri ve yazma hızı gibi sağlık odaklı kullanıcı verileri yer alıyor. Toplanan verilerin, depresyon ve anskiyeteyi takip etmek için kullanıcılar tarafından gönderilen duygusal durum anketleri ve biyolojik numunelerdeki hormonal kalıntılara ilişkin anketlerle karşılaştırılacağı belirtiliyor.

Biogen ile yürütülen Pi projesi ise kullanıcıların bilişsel zayıflamasını ölçmeyi ve takip etmeyi mümkün kılan iPhone özelliklerini geliştirmek için benzer sağlık ölçümlerinden faydalanmayı amaçlıyor. Bununla birlikte iddialar, geliştirilen özelliklerin henüz erken aşamada olduğuna işaret ediyor. Dolayısıyla söz konusu özelliklerin iPhone ve Apple Watch'lara entegre edilmesinin, biraz zaman alabileceği tahmin ediliyor.