Yeni dönemin parolası ‘ileri teknolojik üretim’

TÜBİTAK, yüksek teknolojili ürünlerin özel sektöre transfer edilebilmeleri için önemli bir adım attı. Bunun için yüksek teknoloji platformları oluşturulacak. Programlar iki fazda desteklenecek.

Miray ÇİMEN

TÜBİTAK, yüksek teknolojili ürünlerin özel sektöre transfer edebilmeleri için önemli bir adım attı. Buna göre, üniversite araştırma altyapılarının, özel sektör Ar-Ge ve Tasarım Merkezleri’yle kamunun Ar-Ge birimlerinin işbirliği yolunu açarak geliştirilen teknolojileri özel sektöre transfer edebilecek yüksek teknoloji platformları oluşturulacak. Çağrı kapsamında ilk etapta 100 bin liralık bir bütçe üst limiti belirlendi. Çağrı programıyla bu hedef doğrultusunda araştırma programları iki fazlı olarak desteklenecek. 

AR-GE ÇALIŞMALARINA DESTEK 

Kurum ilk ayakta, yüksek teknoloji platformuna yönelik işbirliği ağının kurulması ve ikinci faza hazırlık çalışmaları için destekte bulunacak. Bu kapsamda yapılacak çalışmalar sonrası oluşturulacak işbirliği ağı tarafından araştırma programı hazırlanacak. Ayrıca geliştirilecek teknolojinin kullanımına yönelik kritik adımları kapsayan bir teknoloji kazanım yol haritası ve işbirliği platformunun yönetim modeli sunulacak. Çağrının ikinci ayağında ise hazırlanan teknoloji kazanım yol haritası doğrultusunda yürütülen Ar-Ge ve yenilik çalışmaları desteklenecek.

100 BiN LiRALIK BÜTÇE

TÜBİTAK çağrının ilk ayağında personel, hizmet alımı ve seyahat kalemleri için harcanabilmesi için en fazla 100 bin liralık bir bütçe üst limiti belirledi. Destek süresi ise en fazla 1 yıl olabilecek. Programa araştırma üniversiteleri ve yeterlik almış araştırma altyapıları ‘Araştırma Programı Yöneticisi Kuruluş’ olarak başvuru yapabilecek. Bu kuruluşun belirleyeceği araştırma programının araştırma altyapılarının faaliyet alanıyla uyumlu olması gerekecek.

YATIRIMLAR HIZLA ARTIRILACAK

Hükümet yeni dönemin parolasını da ileri teknoloji üretim olarak belirlemişti. AK Parti seçim beyannamesinde, milli gelirden Ar-Ge’ye ayrılan kaynakların payını yüzde ikinin üzerine çıkararak imalat sanayinde yüksek teknolojili üretimin payının hakim olduğu bir ekonomik yapıya geçileceği ifade edilmişti. Ayrıca sanayide stratejik sektörlerde yüksek katma değeri hedefleyen yapısal dönüşümlerin gerçekleştirileceği ve bu sektörlerde yüksek teknolojiye dayalı özel sektör yatırımlarının artırılmasının sağlanacağı vurgulanmıştı.