Yazlığa-yaylaya giderken internetinizi de götürün

Yaylanın kökeni, eski Türkçe ‘yaz mevsimi’ anlamına gelen ‘yay’ kelimesinden geliyor. İster yazlık ev, ister yayla, ister memlekete-köye gidilsin Orta Asya’dan beri yazlık kültürü toplumumuzun önemli bir geleneği. Peki, yazın yaylada, yazlıkta ya da köyde dünyadan kopmak zorunda mısınız? Hayır!

Yaz tatili başlamadan, planlarınızı yaptınız. Yola çıkma vakti geliyor. Yayla, köy ya da yazlık fark etmiyor, Türkiye nüfusunun yaklaşık yüzde 20’si, yılın üç ayını bu tür konutlarda geçiriyor. Türk tarihi alanında kaynak sayılan onlarca eser veren Bahaeddin Ögel’in yayla kültürü üzerine yazdıkları bu alışkanlığın Orhun yazıtlarına kadar giden izlerini gözler önüne seriyor. Ögel, Türk Kültür Tarihine Giriş adlı eserinde “yaylak” ve “yayla” kavramlarını tarihî açıdan irdeler ve şunları söyler: “Türkçede yaylak veya yayla denince ilk hatıra gelen şey, hayvanların otlatıldığı yüksek yerler ve dağlardır. Aslında ise, yaylak sözü, kışlak deyiminin bir karşılığıdır. Yani, ‘yazın oturulan yer’ mânâsına gelir. Burada, eski Türkçedeki ya ve yay sözlerinin değişmelerini anlatacak değiliz. Bu sebepledir ki, eski Anadolu metinlerinde, yay evi, yazla evi, yaz evi gibi, aynı kökten gelen değişik deyişlere rastlanır. Eski Orhun Yazıtlarında da yaylag, ‘yayla, yazın oturulan yer’ mânâsına gelirdi. Yayladım, yaylayur, yaylayurmen gibi, ‘yaylaya çıkmak, yazlığa gitmek ve yazlamak’ anlayışları ile ilgili eski fiil köklerine de rastlıyoruz.”

‘Yazlamak’ sizin için yaylaya çıkmak ya da yazlığa gitmek olabilir, bu sırada internet bağlantınızın kopmasını istemezsiniz. Yazlık eviniz ya da yayla veya köyünüzde internet sadece üç aylık bir ihtiyaçken sizi uzun taahhütlerin altına sokmamak için Türk Telekom özel bir teklif hazırladı. Türk Telekom’un Yazlık İnternet Kampanyası ile 12/24 ay taahhütlü paketleri almak zorunda kalmayacaksınız. Film izlerken, oyun oynarken mobil kotanız bitmeyecek ve fiber internet kullanacaksınız. Türk Telekom’un limitsiz ve faturası net Yazlık İnternet Kampanyasının detayları için tıklayın.