Yazılımın yeni üssü Güngören! Geleceğin teknolojileri bu merkezde yazılacak

Güngören Belediyesi'nin kurduğu Alt+Tab Yazılım Kuluçka Merkezi, yazılım sektörüne yılda 448 yeteneği kazandıracak. Örnek yazılımların geliştirileceği merkez ekonomiye yıllık 12 milyon dolar katkı sağlayacak.

ÖZGÜL ÖZTÜRK

Güngören Belediyesi üçüncü bin yılı inşa edecek sektörün yazılım olacağı gerçeğinden yola çıkarak, yeni bir kuluçka merkezi açtı. Alt+Tab Yazılım Kuluçka Merkezi ismiyle faaliyet gösterecek merkez, yetenekli gençleri yazılım sektörü profesyonelleriyle bir araya getirerek, onların yenilikçi örnek projelerde yer almalarına olanak sağlayacak.

EN BÜYÜK DESTEK YAZILIMA

Her üç ayda bir 7 kişiden oluşan 16 ekibin kabul edileceği merkezde yılda 448 kişi yetiştirilecek. Ekipte yer alacak kişiler 17-30 yaş arasında olacak. Merkeze kabul edilen gençler, gerçek projelerde yer alarak kendilerini sektöre hazırlayabilecek. Tüm sürecin online işleyeceği merkezde katılımcılar sektörün ihtiyaç duyduğu teknolojilerde örnek projeler geliştirecekler. İsmi 'değiştirmek-dönüştürmek' kavramından yola çıkarak Alt+Tab olarak belirlenen merkezin sloganı ise "3'üncü bin yılı inşa et" olacak. Türkiye için rekabetçi bir ortam oluşturması beklenen merkezin ülke ekonomisine yıllık 12 milyon dolar doğrudan, 55 milyon dolar dolaylı katkı sağlaması hedefleniyor. Merkezin açılışında konuşan Ticaret Bakanı Mehmet Muş, "Bizim özellikle oyun ihracatçıları ve yazılım ihracatçılarına yönelik çok ciddi teşviklerimiz ve desteklerimiz var. Destek kalemlerimizin en büyük kısmını da yazılıma ayırdık" dedi. Alt+Tab'ın Türkiye için stratejik öneme sahip yazılım sektörüne güçlü bireyler yetiştirmek amacıyla kurulduğunu vurgulayan Güngören Belediye Başkanı Bünyamin Demir ise "Temel motivasyonu insanlığın ortak iyiliği olan bu gençleri burada bir araya getirip geleceğe hazırlayacağız" dedi.

ÖRNEK PROJELER GELİŞTİRECEKLER

Tüm Türkiye'den kayıt yapılabilecek merkeze başvurular alttab.gungoren.bel.tr adresi üzerinden alınacak. 1 Ekim 2022 Cumartesi günü saat 15.00'te de online olarak merkeze kabul sınavı gerçekleştirilecek. 10 sorudan oluşan testi başarıyla geçen 112 kişi merkeze kabul edilecek. Yenilikçi yönleriyle öne çıkan merkez pek çok kuluçka merkezinin aksine her sektörden girişimcilere değil, sadece yazılımcılara ev sahipliği yapacak. Merkez bu özelliğiyle ülkemizde çok iyi noktalara gelen kuluçka merkezlerine bir alternatif değil, tamamlayıcı bir görev üstlenecek. Tüm sürecin online işleyeceği merkezde, kabul alan katılımcılar sektörün ihtiyaç duyduğu teknolojilerde örnek projeler geliştirecekler.

MENTORLUK HİZMETİ VERİLECEK

Bu projeleri 7 kişilik takımlardan oluşan 16 ekip 3 aylık süre içinde Agile Proje Yönetim Metodolojisi ile geliştirecek. Sektörden deneyimli Team Lead'lerin bizzat yöneteceği projelerde, kullanılacak teknolojiler sektörün ihtiyaçları göz önünde bulundurularak istişarelerle belirlenecek. Her ekip kendi içinde iş bölümü yaparak gerçek bir startup'ta proje geliştiriyormuş gibi bir deneyim elde edecek. Kuluçka merkezinde alanında uzman sektör profesyonelleri ve eğitim koçlarının yer aldıdığı uzman isimler gençlere bir yandan danışmanlık ve mentorluk hizmeti verirken diğer yandan mesleki derinlik kazandıracaklar.