Yazılımda hedef 50 milyar dolar

Yazılım Sanayicileri Derneği (YASAD) Başkanı Doğan Ufuk Güneş, hedeflerinin 5 trilyon dolarlık yazılım pazarından 50 milyar dolarlık pay alabilmek olduğunu söyledi.

Güneş, bunun Türkiye’nin bilgi-işlem teknolojilerinde bölgesel merkez olmasıyla sağlanabileceğine dikkati çekti.

YASAD Başkanı Ufuk Güneş, “Vizyonumuz, Türkiye’yi önümüzdeki 10 yıl içinde bilgi-işlem teknolojilerinde bölgesel merkez yapmak. Bu teknolojilerde Türkiye’yi bölgesel merkez yaparsak ki yapabiliriz, dünya yazılım pazarı 5 trilyon dolardır. Bizim hedefimiz bundan minimum yüzde 1 pay almak. Bu 50 milyar dolar demek.” diye konuştu. Bu vizyonu gerçekleştirme adına önlerinde bir engel olmadığını savunan Güneş, insan kalitesinin ve şirketlerin kapasitesinin bunu yapabilecek düzeyde olduğunu ifade etti.

Devletin de bu yönde, şirketlerin önünü açacak adımlar atması gerektiğini anlatan Güneş, “Mesela bizim bir ihracatçı birliğimiz yok, yazılıma özel. Eximbank’ın uzun vadeli fonlaması lazım. İhracat kredisi istiyoruz.” dedi. Sektörde bir markalaşma sorunu olduğunun altını çizen Güneş, devletin sektörün pazarlama gücünü artıracak adımlar atması gerektiğini de belirtti. Güneş, “Bunlar yapıldığı taktirde biz gerisini hallederiz.” ifadesini kullandı.

YASAD Başkanı Güneş, sektörün 2014 yılında 690 milyon dolarlık bir ihracat yaptığını ve 2015 hedeflerinin bir milyar dolar olduğunu belirtti. Türk yazılım sektörünün finanstan sağlığa her konuda yazılım ihraç ettiğini anlatan Güneş, 44 alt dalda 70 kadar ülkeye yazılım ihraç ettiklerini söyledi. Daha çok ABD ve Avrupa ülkelerine ihraç yaptıklarını ifade eden Güneş, İran’a yönelik yaptırımların kaldırılması ile bu ülkeye de artık yazılım ihraç edebileceklerine dikkati çekti. Güneş, “İran’ın teknolojik olarak bizim elimizdekine ihtiyacı var. Sadece İran’a bir milyar dolarlık bir yazılım ihracatı yapabiliriz diye düşünüyoruz.” şeklinde konuştu.

“Türkiye’yi bölgesel merkez yapmalıyız”

YASAD Başkanı Ufuk Güneş, Türkiye’nin bilgi ve iletişim sektöründe bölgesel merkez yapılması gerektiğini belirterek şöyle devam etti: “Bu olursa, koyun ayağınızı buraya THY uçuş mesafelerini alın. Bütün o bölgedeki ülkelere yazılım satamamamız veya işbirliği yapamamamız için ne sebep var diye düşünün. İki sebebi olabilir: Siz gelişmemiş olabilirsiniz ya da mühendislik gücünüz ya pahalıdır ya da kalitesizdir. Bunun dışında geriye bir şey kalmaz.” Güneş, devletin kamuda yerli yazılım kullanması halinde şirketlerin bu gücü ihracatta kullanabileceğini ve finansman desteğini arttırması ile yazılım sektörünün daha da ileriye gidebileceğini belirtti.

Güneş, dördüncü sanayi devriminin (Endüstri 4.0) geldiğini, bu yeni çağı yazılımcıların çok iyi anladığını ancak sanayici ve bankaların farkında olmadığını savundu. Güneş, şunları söyledi: “Kendi finansmanınız yeterli değilse kredi alacaksınız. Nasıl olacak bu? Banka gittiğinizde size tapu soruyor. Ama yazılımcılar için tapu yok ki... Bizim fikir eserlerimiz var. Bizim elimizdeki ürünlere bakıp değerlendirse elimizde daha büyük kıymet var. Ya da gidip alacağımız projelere baksa biz o zaman daha rahat finansmana ulaşabiliriz.”

Türkiye’nin bilgi çağını kaçırması halinde ülkenin yakalayabileceği başka bir treninin olmayacağını belirten Güneş, “Aksi durumda bizim çocuklarımız sadece ve sadece ilerlemiş ülkelerden gelen turistlere hizmetçilik yaparlar. Çok yazık olur.” dedi. Güneş, Türkiye’nin genç bir nüfusu olduğunu ve bunların da teknolojiye çok yatkın olduğunu belirterek, “Genç ve teknoloji kullanan nesli bir an evvel üretebilen seviyede yetiştirmemiz lazım. Hatta teknolojiye sahip olmamız lazım. Patent sahibi olmamız lazım. Sahip olduğumuz zaman her taraf sizin.” diye konuştu.

Dördüncü sanayi devriminin yakıtının yazılım, ham maddesinin de insan olduğunu vurgulayan Güneş, “Eğer insan yoksa yazılımcılar diye bir şey olmaz. Nitelikli insan lazım.” ifadelerini kullandı.

“Her yıl 70 bin personele ihtiyacımız var”

YASAD Başkanı Ufuk Güneş, 160 bin kişinin çalıştığı yazılım sektörünün yetişmiş personel sıkıntısı çektiğini anlattı. Her yıl 70 bin elemana ihtiyaç duyduklarını vurgulayan Güneş, ancak üniversitelerden mezun olan kişi sayısının bile 10 bin olduğuna dikkati çekerek, bu insanların bir kısmının da sektörün aradığı kalitede olmadığını belirtti. Güneş, “Bu işi en başına indirmemiz lazım. İlkokula indirmemiz lazım. Bu çocukların yazılım kodlama öğrenerek hayata başlamaları lazım.” dedi.

Bu adımların atılması halinde Türkiye’nin petrolünün yazılım olacağını söyleyen Güneş, “O zaman bizim önümüzü kimse tutamaz.” şeklinde konuştu. (AA)