SELİM KARAHAN
Son iki yıldır gündemden düşmeyen sanal ve artırılmış gerçeklik teknolojileri artık artan sayıda tüketiciye ulaşmaya başladı. Pazar halen emekleme döneminde olsa da bu alanda büyük potansiyel gören yatırımcılar sanal gerçeklik üzerinde çalışan şirketlere para yağdırmaya başladı. Manşetlerde daha çok Facebook, Samsung, HTC gibi devlerin ürünleri yer alsa da sanal gerçeklik ekosisteminin önemli aktörleri arasında yer almak isteyen birçok şirket bu alanda faaliyet gösteriyor Startup yatırımları konusunda uzmanlaşan araştırma şirketi CB Insights’ın yayımladığı verilere göre 2016’nın ilk sekiz ayında sanal ve artırılmış gerçeklik şirketlerine dünya genelinde 1 milyar 437 milyon dolarlık yatırım yaptı.
YÜZDE 334’LÜK ARTIŞ VAR
Bu yıl şu ana kadar 104 yatırım anlaşması yapılırken sene sonunda toplam yatırım miktarının 2 milyar 155 milyon dolara, yatırım anlaşması sayısının ise 156’ya ulaşacağı tahmin ediliyor. Bu rakamlar sanal ve artırılmış gerçeklik alanında büyük bir yatırım patlaması yaşandığına işaret ediyor. 2015 yılı genelinde toplam 144 şirkete 745 milyon dolarlık yatırım yapılmıştı. Daha sağlıklı bir karşılaştırma için çeyrekleri karşılaştırdığımızda bu patlama daha net anlaşılıyor. 2015’in ilk iki çeyreğinde toplam yatırımlar 199 milyon dolarda kalmıştı. 2016’nın aynı döneminde ise yüzde 337’lik artışla 1 milyar 307 milyon dolara yükseldi. Daha geriye gittiğimizde ise veriler aslında bu nispeten yeni teknolojinin hikayesini anlatıyor. 2012 yılında sanal ve artırılmış gerçeklik şirketlerine 85 milyon, 2013’te 237, 2014’te ise 818 milyon dolar yatırım yapıldı. Yani son 4 yılda toplam 3.3 milyar dolarlık yatırım çekmeyi başardılar.
Yatırım şampiyonu MagIc Leap
Sanal gerçeklik bulunduğunuz ortamdan tamamen farklı bir gerçekliğe geçiş, artırılmış gerçeklik ise varolanın üzerine yerleştirilen bilgi ve görüntüler (Pokemon Go gibi) anlamına geliyor. Magic Leap bu iki alanda faaliyet gösterenler arasında en fazla yatırım alan şirket oldu. Şirket bu yıl 749 milyon dolar çekmeyi başardı.
DEVLER FIRSATI GÖRDÜ
Satın almalara bakıldığında da teknoloji devlerinin yoğun ilgisi dikkat çekiyor. Bu kapbamda Facebook 2014 yılında Oculus şirketini 2 milyar dolara satın aldı. Aynı yıl Apple PrimeSense’i, 2015’te Metaio’yu bu yıl ise Flyby’ı aldı. Google da rakiplerinden geri kalmayarak 2015 yılında Skilmann& Hackett ve Thrive Audio firmalarını satın aldı.
Patent yarışı sürüyor
Yeni bir teknolojinin güçlü ismi olmak için patent sayısı büyük önem arz ediyor. Bu sebeple sanal ve artırılmış gerçeklikte teknoloji devleri büyük bir yarışa girdi. Microsoft 2009-2015 yılları arasında yaptığı 611 patent başvurusuyla zirvede yer alıyor. Samsung’un 374 başvurusu bulunurken, Sony 314 patent başvurusu yaptı. Facebook ise 37 başvuruda bulundu.