Yaşlı beyine operasyon

ABD'de 3 üniversiteden bilim insanları, yaralanma ve yaşlılık nedeniyle bazı beyin fonksiyonlarını kaybetmiş insanların hareket etme ve iletişim kurmalarını sağlayacak bilgisayar sistemi geliştirdi.

ABD'de Brown Üniversitesi, Baylor Üniversitesi, Kaliforniya Üniversitesi ve telekomünikasyon şirketi Qualcomm'dan araştırmacıların 4 yıl süren bir çalışma sonucunda beyin veya omurilik yaralanması olan kişilerin ileride hareket etmelerine veya iletişim kurmalarına yardımcı olabilecek bir bilgisayar arayüzü geliştirdikleri açıklandı. Bu sistemlerin, beyindeki elektrik sinyallerini kaydederek bilgisayarlara veya robotik protezler gibi cihazlara aktardığı, böylelikle bu cihazları çalıştırdığı bildirildi.

FONKSİYONLAR GERİ GELEBİLİR

Araştırmayı yürüten ekip, cihazların beyni uyarma ve kayıt yapma yeteneğini de test etti. Araştırmacılar, bu çalışma sayesinde hastalık veya yaralanma nedeniyle kaybedilen beyin fonksiyonlarının ileride geri getirilebileceğini öngörüyor. Brown Üniversitesi'nde profesör ve araştırmanın kıdemli yazarı olan Arto Nurmikko, "Umudumuz, nihayetinde beyne yeni bilimsel bakış açıları kazandırmak ve yaralanmalardan etkilenen insanlara yardımcı olabilecek yeni tedaviler sağlayan bir sistem geliştirebilmemizdir" dedi.