Yapay zekanın masalı çocuklara tehdit oldu

Sohbet etme özelliğiyle dünyayı sarsan yapay zeka, hayali karakterlerle çocuklar için masal üretmeye başladı. Uzmanlar uyardı; “İçerikler tehlikeli olabilir.”

BÜLENT ŞANLIKAN

Yapay zekâ artık hayatımızın her alanında. Şimdi de yapay zeka ile çocuk kitabı hazırlama dönemi başladı. Yapay zekâ sistemine istediğiniz konuyu yüklüyorsunuz ardından görseller ile birlikte dilediğiniz çocuk hikayesini elde edebilirsiniz. AKŞAM'a konuşan Marmara Üniversitesi Adli Bilişim Uzmanı Prof. Dr. Ali Murat Kırık, bu şekilde üretilen hikaye kitaplarının çocukları duygusal bağdan koparabileceği konusunda uyardı:

MÜSTEHCENLİK OLUŞTURUYOR

"Yapay zekâ ile çocuk hikâyeleri yazmak, başlangıçta büyük bir kolaylık sağlıyor. Ancak, yapay zeka modeli, geniş bir veri havuzundan öğrenme yapar. Dolayısıyla, çocuk hikayesi yazmak için kullanılan yapay zeka modeli, istenmeyen öğeleri hikayelere dahil edebilir. Ayrıca, güvenilirlik sorunu da yaşanabilir. Başka bir olumsuzluk da, yapay zeka tarafından üretilen hikayelerin duygusal bağlamdan yoksun olmasıdır. Yapay zeka, çocukların yaşamla ya da hayatla ilgili duygusal bağı koparabilir, müstehcen içerikler üretebilir. Uygunsuz içeriklerin çocuklara ulaşması riski bulunuyor. Hikayeyi daha etkileyici hale getirmek için, yapay zeka sohbet robotu hikayeyi görsellerle destekliyor. Fakat bu görsellerde kullanılan simge ve semboller de subliminal mesajları bünyesinde barındırabilir. Örneğin GPT-4o'nun metin, ses ve görselleri gerçekçi bir şekilde üretebilme özelliği, derin sahtecilik gibi kötü amaçlı da kullanılabilir.

HAYALİ KARAKTER İLE EVLENMEK İSTİYORLAR

Reblika adlı sohbet uygulamasının çocukları sanal dünyaya bağımlı yaptığına dikkat çeken Kırık, şöyle devam etti: "Bu yapay zeka destekli sohbet robotu. Çocuklar onunla duygusal bir bağ kurabilir, istismar etmek için kullanılabilir, savunmasız hale gelebilir. Öyle ki çocukların 'reblikaya aşık oldum evlenmeyi bile düşünüyorum' diyenlerin olduğunu bile duymuştum."

Yapay zekadan hikaye oluşturmasını istedik.

'Renkli düşler bahçesi' adı altında hemen oluşturdu.