Yapay zeka yaşlanmayı durduracak

Organlarımız bizden daha hızlı yaşlanıyor. Yapay zeka kullanılarak uygulanan yeni bir kan testiyle artık organların yaşı önceden belirlenecek. Bu sayede hem yaşlanma hem de olası hastalıkların önüne geçilebilecek.

11 ORGAN İLE YAPILDI

Yapay zekâ kullanılarak uygulanan yeni bir kan testiyle artık organların yaşlanma riskinin önceden belirlenebileceği ortaya çıktı. Stanford Üniversitesi araştırmacıları kan testiyle 11 organ ve dokudaki proteinleri inceleyerek, organların hızlı yaşlanıp yaşlanmadığının önceden tespit edilebileceğini belirledi.

HASTALIK RİSKİ BULUNDU

'SIngle-cell RNA sekanslaması' denilen yöntemle proteinler üzerinden organların yaşlanması ve bu yaşlanmaya göre kişide hastalıkların gelişme riskini tahmin eden yapay zekâ ile hesaplamalar yapıldı. Beyinde Alzheimer'a, kalpte ise kriz ya da damar sertliğine bakılarak hastalık yapma riski tespit edilebildi.

TIP YENİDEN YAZILACAK

Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Gökhan Akdemir: "Bu kan testi, şu ana kadar organlar konusunda yapılan en önemli ve en doğru test olacak. Bu yeni yönteme tıp yeniden yazılacak. Anatomisi, fizyolojisi, hastalıkları, tanıları ve tedavileri. Bu test hayata geçtiğinde ilk defa kişiye özel bir tıp olacak."