Aksam.com.tr
Çeviri: Doğa Yurduneri
Cambridge Üniversitesi ve Ulusal Yapay Zeka ve Veri Bilimi Merkezi üyesi Alan Turing Enstitüsü'nden bilim insanları, bunamaya yol açan demans hastalığını yalnızca 1 günde teşhis edebilen yapay zeka destekli bir sistemi test etmeye başladıklarını duyurdu. Sistemin, demans hastalarının acil tedaviye ihtiyaç duyup duymadığını da tespit edebildiği kaydedildi.
Aksam.com.tr'nin BBC News'ten aktardığı habere göre, Profesör Zoe Kourtzi tarafından geliştirilen sistem, temel olarak demansı olabileceği düşünülen hastaların beyin taramalarını binlerce demans hastasının beyin taraması ve tıbbi kaydı ile karşılaştırıyor.
Algoritmanın, taramalarda uzman nörologların bile göremediği ve tekrar eden modelleri tanımlayabildiği ve veri tabanındaki hasta sonuçlarıyla eşleştirebildiği belirtiliyor.
Araştırmacılar, geliştirilen yapay zeka tabanlı sistem ile halihazırda bir klinik deney yürütüyor. Deneyin, sistemi ilk yılında yaklaşık 500 hastayla test etmesi bekleniyor.
GÜNCEL OLARAK DÜNYADA 50 MİLYON DEMANS HASTASI BULUNUYOR
Klinik çalışmalar öncesi yapılan testler; sistemin, beyin taramasında belirgin bir hasar belirtisi görülmese bile semptomlar gelişmeden yıllar önce demansı teşhis edebildiğini gösteriyor. Normal koşullarda bilim insanlarının, hastalarda demansı teşhis edebilmek için birçok test ve tarama çalışması yapması gerekiyor.
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ)'nün verilerine göre; güncel olarak dünya genelinde, bilinen 50 milyon demans hastası bulunuyor. Bununla birlikte her yıl, 10 milyon yeni vakanın ortaya çıktığı ifade ediliyor.