Dünyaca ünlü iki dergi, The Economist ve Cosmopolitan, son zamanlarda çıkardığı iki sayısının kapağında yapay zekâ destekli programlardaki çizimlere yer verdi.
The Economist, yapay zekâ Midjourney'i kapağına taşıyarak geleneksel sanatı değiştireceğini vurguladı. Buna göre Midjourney ve benzeri programlar, yazılan metni resimleştirip kullanıcıya sunuyor. Aklınıza gelebilecek her şeyi, yazdığınız her metni istediğiniz sanat akımı çerçevesinde resimleştiren bu uygulama sayesinde, resim ve tasarımla ilgili mesleklerin geleceği sorgulanır hale geldi.
Bilindiği gibi dergilerde, gazetelerde ve medya sektörü dâhil hemen her alanda grafik-tasarımla ilgili desteğe ihtiyaç duyuluyor. Şirketler, reklam kampanyaları dâhil olmak üzere yaratıcılık gerektiren işlerde sanatçılarla çalışıyor.
Şimdiye kadar yaratıcılık gerekliydi, evet; ama artık herkes düşüncelerini bir tuval üzerinde resmedebilir. Yalnızca ne istediğinizi belirtmeniz yeterli. Son zamanlarda oldukça popüler olan bu yapay zekâlara talep fazlasıyla arttı.
Denemek ve bir şeyler çizdirmek adına kullanıcılar bu robotlara ulaşmak için saatlerce bekliyor. Fakat ulaşım sağlandıktan sonra yalnızca birkaç dakika içerisinde istediğiniz çizimi elde etmek oldukça kolay. Hatta neredeyse isteğinizden bile fazlasını!
Tüm bu teknolojik gelişmelerin ışığında, kullanıcıların yapay zekâlara olan ilgisinin artması, söz konusu yapay zekaların günden güne geliştirilip, popüler hale gelmesiyle, sanatın geleceğinin ne olacağı sorusu tüm dünyada sorulmaya başlandı. Gerçekten artık sanatçıya, ressama, tasarımcıya ihtiyaç var mı? Yoksa dakikalar içinde ulaşılması mümkün olan ve neredeyse "kusursuz" denebilecek kıvamda olan bu yapay zekâlar, sanatın ve sanatçının yerini almaya çoktan başladı mı?