Yapay zeka, dünyadaki herkesi tanıyabilir: 100 milyar yüz fotoğrafı yeterli!

Yüz tanıma sistemlerinde uzmanlaşan yapay zeka şirketi Clearview AI, kendi yapay zeka tabanlı sisteminin dünyadaki herkesi tanıyabilir hale gelmesi için veri tabanındaki yüz fotoğrafı sayısını 1 yıl içerisinde 100 milyara çıkaracağını açıkladı. Şirketin veri tabanında, güncel olarak internet sitelerinden çekilen 10 milyar fotoğraf bulunduğu biliniyordu.

Aksam.com.tr

Çeviri: Doğa Yurduneri

Yüz tanıma sistemlerinde uzmanlaşan ABD merkezli yapay zeka şirketi Clearview AI, yatırımcılardan 50 milyon dolarlık fon toplamak için yaptığı yatırım turundaki sunumunda 1 yıl içerisinde veri tabanındaki yüz fotoğrafı sayısını 100 milyara çıkaracağını açıkladı. Bu sayının, şirketin yapay zeka tabanlı sisteminin dünyadaki herkesi tanıyabilir hale gelmesi için yeterli olduğu ifade edildi. Şirket ayrıca, güncel olarak veri tabanında internetten çekilmiş 10 milyar fotoğraf bulunduğuna işaret etti. 2020 yılında bu sayı, 3 milyar seviyesindeydi. Clearview AI, hedefi tutturmak için her ay veri tabanına 1,5 milyar yeni yüz fotoğrafı eklemeye devam edeceğini belirtti.

Aksam.com.tr'nin The Washington Post'tan aktardığı habere göre; ABD'deki bazı demokratik milletvekilleri, kısa bir süre önce Adalet Bakanlığı ve Savunma Bakanlığı gibi federal kurumlardan kişilerin gizlilik hakları ve sivil özgürlüklerini tehdit ettiği gerekçesiyle Clearview AI'ın sistemini kullanmayı bırakmalarını talep etmişti. Clearview AI'ın duyurusu ise bu gelişmelerden hemen sonra geldi.

Paylaşılan diğer bilgilere göre; 50 milyon dolarlık yatırım Clearview AI'ın satış ekibini genişletmesine, yeni ürünler geliştirmesine ve yasal düzenlemeleri kendi lehine çevirmek için fon sağlamasına yardımcı olacak.

UBER, LYFT VE AİRBNB, CLEARVIEW'İN YÜZ TANIMA SİSTEMİYLE İLGİLENİYOR

Öte yandan; Clearview AI, yakın zamanda ABD Hava Kuvvetleri için artırılmış gerçeklik (AR) gözlüğü geliştirmesinin önünü açacak yeni bir sözleşme imzalamıştı. Şirket CEO'su Hoan Ton-That ise Airbnb, Lyft ve Uber'in kullanıcıların kimliklerini doğrulamak için Clearview'in yüz tanıma platformuyla ilgilendiklerine işaret etmişti. Bu şirketlerden hiçbirinin, henüz Clearview AI ile çalışmaya yönelik net bir adım atmadığı da biliniyordu.