Yapay zeka destekli cihaz, görme engelli çocukların sosyalleşmesine yardımcı olacak

Microsoft araştırmacıları, görme engelli çocukların daha kolay sosyalleşmesine yardımcı olmayı amaçlayan başa takılabilen yapay zeka destekli bir cihaz geliştirdi. ‘PeopleLens' adı verilen cihazın, henüz prototip aşamasında olduğu belirtildi.

Aksam.com.tr

Çeviri: Doğa Yurduneri

Microsoft araştırmacıları, görme engelli çocukların daha kolay sosyalleşmesine yardımcı olmayı amaçlayan başa takılabilen yapay zeka destekli bir cihaz geliştirdiklerini duyurdu. 'PeopleLens' adı verilen prototip aşamasındaki cihazın, çevredeki kişilerin bakışlarını tespit etmek ve takip edebilmek için bilgisayar görüşü algoritmaları kullandığı belirtildi. Microsoft; geliştirilen cihazın, görme engelli çocukların arkadaş edinmelerine ve sosyal etkileşimlerde daha fazla güven ve yeterlilik hissi geliştirmesine destek olacağına işaret etti.

Aksam.com.tr'nin TechGenyz'den aktardığı habere göre; söz konusu teknoloji, temel olarak akıllı telefonlara bağlanan artırılmış gerçeklik gözlükleri ile çalışıyor. Görme engelli bir birey cihazı taktığında ürün, yapay zeka teknolojisini kullanarak çevredeki insanların bakışlarını devamlı olarak tespit ediyor, tanımlıyor ve izliyor.

PEOPLELENS, KULLANICININ BAKTIĞI KİŞİNİN ADINI DA YÜKSEK SESLE OKUYOR

Cihazı takan kişi, başka birine baktığında ise 'PeopleLens', uzamsal ses desteğiyle bakılan kişinin adını yüksek sesle okuyor. Bu da görme engelli kişilerin, çevredeki insanların zihinsel bir haritasını oluşturabilmesine olanak tanıyor. Microsoft, henüz ticari olarak piyasaya sürülmeyen cihaz üzerinde kademeli bir araştırma çalışması yapılabilmesi için Birleşik Krallık'ta gönüllüler aramaya devam ediyor.