Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı işbirliğiyle uygulamaya alınan Ulusal Yapay Zeka Stratejisi meyvelerini vermeye başladı. Eylem planının uygulanmasına yönelik değerlendirmeye göre, stratejide yer alan 122 eylemden 120'sine başlandı ve çalışma yürütülen eylemlerin yaklaşık yarısı tamamlandı. Strateji kapsamında, yapay zeka alanında 9 uluslararası yarışma ve proje çağrısına çıkıldı, bu konuda çalışma yapan akademisyen sayısı 3 bin 562'ye yükseldi.
14 İLDE 18 ETKİNLİK
Bu alanda 45 sınır ötesi çağrılı projeye katılım sağlandı, lisansüstü düzeyde 3 bin 494 mezun verildi. Yapay zeka alanında son yıllarda 648 doktora tezi tamamlandı ve bu konudaki girişim sayısı 616'ya ulaştı. Strateji kapsamında Dijital Genç Yapay Zeka Ekosistemi oluşturuldu. Bu ekosistemle, üniversitelerdeki yapay zekayla ilgili öğrenci kulüplerinin tek çatı altında toplanması ve koordine edilmesi sağlandı. Projeyle, 3 aylık sürede 45 farklı şehirdeki 171 öğrenci kulübünden öğrenciler ekosisteme dahil oldu. Ekosistem faaliyetleri kapsamında 14 ilde 18 etkinlik düzenlendi ve eğitimlere 1884 öğrenci kayıt yaptırdı.
Stratejinin üst seviye koordinasyonu, Cumhurbaşkanı yardımcısı başkanlığında bakan yardımcıları ve ilgili kurumların yöneticilerinin katıldığı "Yönlendirme Kurulu" ile sağlanıyor. Kurulda strateji eylem planlarına ilişkin ilerleme raporu ele alınıyor. Yönlendirme Kurulunun son toplantısında alınan kararlar doğrultusunda, somut ve etkisi yüksek eylemlerin oluşturulması yönünde çalışmalar başlatıldı. Hazırlıkları devam eden yeni eylem planının, Yönlendirme Kurulunda kabul edilmesinin ardından kamuoyuyla paylaşılması bekleniyor.
AB UYUM ÇALIŞMALARI SÜRÜYOR
Yapay zeka alanındaki hızlı gelişmelerle güçlü altyapı ihtiyacı, büyük dil modelleri, geniş veri kaynakları, yüksek bütçeli araştırma ve dönüşüm projeleri ön plana çıkıyor. Kurumlar arası büyük veri yönetimi ve ileri analitik çalışmaların gerçekleştirileceği Kamu Veri Alanı Projesi'nde de pilot çalışmalar Türkiye İstatistik Kurum işbirliğiyle yürütülüyor. Strateji doğrultusunda 2025'e kadar 50 kamu kurumu projeye dahil olacak. Avrupa Parlamentosu'nun kabul ettiği Avrupa Birliği Yapay Zeka Tüzüğü'ne uyum çalışmaları da Bakanlık ve Ofis eş güdümünde başlatıldı.
SAĞLIKTA DEVRİM YARATACAK PROJELER
Dijital Dönüşüm Ofisi, ülkenin yapay zeka teknolojilerine daha hızlı uyum sağlaması için sağlık alanında da projeler yürütüyor. Bunlar arasında beyin anomalisi, inme ve hipokampal skleroz hastalıklarının tespitini sağlayan 'Türk Beyin Projesi', meme kanseri tedavisinde yapay zeka destekli kitle tespit ve sınıflandırması gerçekleştiren 'Sayısal Göz-Mamografi Projesi', karaciğer nakli operasyonlarının daha etkin şekilde planlanmasına katkı sunan Sayısal Göz-Karaciğer Projesi gibi tıpta devrim yaratacak önemli projeler yer alıyor.