Yangın yerine siber güvenlik tatbikatı

Siber saldırılar nedeniyle dünya ekonomisi geçen yıl 8 trilyon dolar zarara uğradı. Hacker saldırılarından korunmak isteyen kamu kurumları ve şirketler yangın tatbikatı yapar gibi siber güvenlik tatbikatı yapıyor.

AKŞAM

ÖZGÜL ÖZTÜRK

Pandemiyle birlikte dünyanın hızla dijitalleşmesi siber saldırıları, kişiler ve kurumlar için en büyük tehdit haline getirdi. Dünya Ekonomi Forumu'nun 'Küresel Riskler 2024 Raporu'na göre önümüzdeki 2 yılda dünya ekonomisi üzerindeki en büyük 5 riskten biri siber saldırılar.

8 TRİLYON DOLAR ZARAR

Rusya-Ukrayna savaşı sahadan önce dijital mecrada başladı. Rusya, Ukrayna'nın enerji tesislerini yaptığı siber ataklarla kullanılamaz hale getirdi. Yapay zekayı kullanarak en sevdiklerinizin sesini ve görüntüsünü bile taklit eden hackerların kurumlara ve bireylere verdiği zarar 2023 yılında 8 trilyon doları buldu. Her bir siber saldırının firmalara verdiği zararın ortalama 2.5 milyon dolar olduğunu belirten siber güvenlik şirketi Trend Micro'nun Avrasya Bölge Müdürü Hasan Gültekin, bu saldırıların ortalama 37 günde fark edilebildiğini söyledi. Siber ataklarla mücadele etmek isteyen kamu kurumları ve özel şirketlere farkındalık eğitimleri verdiklerini ifade eden Gültekin, "Artık kurumlar yangın tatbikatı yapar gibi siber güvenlik tatbikatı yapıyorlar. Örneğin bankalar dışarıdan sızma testi hizmeti alıyorlar. Yani beyaz şapkalı siber korsanlarla anlaşıp sistemlerine sızmalarını istiyorlar. Böylece zayıf noktalarını görüp önlem alıyorlar" dedi.

100 BİN ÇOCUĞA ÜCRETSİZ EĞİTİM

Trend Micro, 2008 yılından bu yana "Internet Safety for Kids and Families" (Çocuklar ve Aileleri için İnternet Güvenliği) girişimi kapsamında dünya genelinde 5 milyon çocuğa online riskleri önleme ve ele alma konusunda ücretsiz eğitimler verdi. 7-10 yaş arası çocuklara yönelik 11 farklı alandaki eğitim programının dünyada bugüne kadar 5 milyon çocuğa ulaşıldığını ifade eden Hasan Gültekin, Türkiye'de de 2024 sonuna kadar 100 bin çocuğa ulaşmayı hedeflediklerini söyledi.

BİLİNMEYEN E-POSTALARA DİKKAT!

Hasan Gültekin siber saldırılardan korunmak isteyen vatandaşlara şu önerilerde bulundu:

Güçlü bir şifre belirleyin.

Güncel ve lisanslı yazılımlar kullanın.

Her Wi-Fi ağına bağlanmayın.

Tanımadığınız yerlerden gelen e-postaları açmayın

Bir güvenlik yazılımı kullanın ve sürekli güncelleyin

14 ÜLKE YÖNETİMİ TÜRKİYE'YE BAĞLANDI

Japonya merkezli siber güvenlik firması Trend Micro, 65 ülkede 7 bin çalışanıyla faaliyet gösteriyor. Türkiye'nin Trend Micro'nun 5 kritik pazarından biri olduğuna dikkat çeken Gültekin şunları kaydetti: "Bu nedenle üçü Avrupa olmak üzere 14 ülke bize bağlandı. Trend Micro, Türk yöneticilere ve Türkiye'ye çok güveniyorlar. İnsan kaynaklarında Asya ve Avrupa'nın çok ilerisindeyiz. Bizim sektörümüzde ciddi bir çalışan açığı var. Herkes siber güvenlik uzmanı arıyor. Sektörde çok yüksek maaşlara şl bulmak mümkün. Hatta işe başlayanlar 6 ay içinde hemen yeni iş bulup işten ayrılıyor. Dil bilenler uzaktan birkaç ülkede birden iş yapabiliyor."