WhatsApp'a karşı yerliler atakta

WhatsApp'ın ‘onay şartının' ardından kullanıcı yerli uygulamalar BiP, Dedi ve İleti'ye yöneldi. Tepkilerin ardından WhatsApp, App Store'da zirveden düştü.

WhatsApp’ın ‘onay dayatmasının’ ardından kullanıcılar yerli güvenilir alternatiflere yönelmeye başladı. Çok sayıda mesajlaşma uygulaması bulunsa da uygulama mağazalarında BiP, Dedi, Signal, Telegram ve İleti’nin aralarında yer aldığı 5 ayrı platform Türkiye’de öne çıktı. Turkcell çatısı altındaki BiP, sosyal medyada WhatsApp’a gösterilen tepkilerin ardından en çok indirilen 3 mesajlaşma uygulaması arasındaki yerini aldı.

1.1 MİLYON YENİ ÜYE

BiP, son 24 saatte 1 milyon 124 bin yeni kullanıcı kazandı. Tüm iletişimin şifreli bir şekilde taşındığı BiP’in verileri, Turkcell’in Türkiye’deki veri merkezlerinde tutuluyor. Türk mühendisleri tarafından geliştirilen uygulama ile metin mesajlaşmanın dışında sesli ve görüntülü görüşme, belge gönderip alma ve benzeri birçok işlem yapılabiliyor. Bugüne kadar dünya çapında 53 milyonun üzerinde indirilen BiP, her geçen gün eklenen yeni özellikleriyle daha da gelişiyor. Bilgi Teknolojileri ve İnternet Güvenliği Derneği tarafından geliştirilen yerli uygulama Dedi de kullanıcılarına ücretsiz olarak mesajlaşma, sesli ve görüntülü arama gibi birçok hizmet sunuyor. Bu uygulama da son günlerde popüler hale geldi.

KAMUDA İLETİ DÖNEMİ

HAVELSAN tarafından geliştirilen dünyanın ilk ve tek beyaz kutu kriptografisine sahip güvenli iletişim ve anlık mesajlaşma programı HAVELSAN İleti de Türkiye’de önemli kurum ve kuruluşlar tarafından kullanılmaya başlandı. İleti, Savunma Sanayii Başkanlığı, Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı ve Rekabet Kurumu personelinin de kullanımına sunuldu. HAVELSAN Genel Müdürü Dr. Mehmet Akif Nacar, İleti’nin, verilerin güvenli bir şekilde iletilmesini sağladığını söyledi. 

ARTIK ALTERNATİFSİZ DEĞİLİZ

WhatsApp’a karşı #WhatsAppSiliyoruz etiketiyle binlerce paylaşım yapılırken Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Ali Taha Koç, “Yabancı menşeli muadillerinden çok daha fazlası, BiP ve Dedi gibi milli ürünlerimizde var” dedi. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank da “Tercih yaparken artık alternatifsiz değiliz” diyerek BİP paylaşımında bulundu. Baykar Teknik Müdürü Selçuk Bayraktar da WhatsApp’tan ayrıldığını ve artık BiP’i kullandığını duyurdu.

UYGULAMAYI SİLENLER ARTIYOR

WhatsApp, 4 Ocak’ta ‘Gizlilik İlkesi’ni güncellemiş ve onay için kullanıcılara 8 Şubat’a kadar süre vermişti. WhatsApp, yeni koşulların kabul edilmemesi durumunda uygulamanın kullanılamayacağını belirtmişti. WhatsApp’ın ‘onay dayatmasıyla’ karşılaşan Türkiye’deki kullanıcılar da sosyal medyada #WhatsAppSiliyoruz etiketiyle bir günde 100 binden fazla paylaşım yaptı.

ZİRVEYİ KAYBETTİ

Apple’ın uygulama mağazası olan App Store’da, Türkiye’de en çok indirilen mesajlaşma uygulamaları arasında ilk sırada ‘Telegram Messenger’ yer aldı. İkinci sırada, Tesla ve SpaceX Üst Yöneticisi Elon Musk’ın WhatsApp’a karşılık önerdiği ‘Signal’ uygulaması bulunurken, WhatsApp üçüncü sıraya geriledi.

BİP YÜKSELİYOR

Ardından BiP listenin üst sıralarında kendisine yer buldu. 2. sıraya oturan Signal, sesli ve görüntülü birçok hizmeti ‘gizliliğe merhaba de’ sloganıyla yürütüyor. Signal’i geliştiren şirketin başkanlığını WhatsApp’tan 2017’de ayrılan ABD’li Brian Acton yapıyor. Telegram ise diğerlerinden farklı olarak binlerce kişinin katılabildiği grupların oluşturulmasına imkan tanıyor. Ancak Telegram’ın da korsan içeriklerin merkezi haline geldiği belirtiliyor.