WhatsApp, sohbet yedeklerinde uçtan uca şifreleme özelliğini kullanıma sunuyor

Popüler mesajlaşma platformu WhatsApp, sohbet yedeklerinde uçtan uca şifreleme özelliğini kullanıma sunduğunu duyurdu. Çatı şirket Facebook'un CEO'su Mark Zuckerberg, özelliğin hem iOS hem de Android platformunda kullanıma açılacağına işaret etti.

Aksam.com.tr

Çeviri: Doğa Yurduneri

Çatı şirket Facebook'un CEO'su Mark Zuckerberg, anlık mesajlaşma uygulaması WhatsApp'ta artık sohbet geçmişinin uçtan uca şifrelenebileceğini açıkladı. Özelliğin hem iOS hem de Android sürümünde kullanıma sunulacağı belirtildi. Şirket; tüm kullanıcılara tutarlı ve güvenilir bir deneyim sunulabilmesini mümkün kılmak için özelliğin, kademeli olarak kullanıma açılacağına işaret etti.

Aksam.com.tr'nin Engadget'tan aktardığı habere göre; söz konusu özelliğin platforma entegre edilmesinin ardından kullanıcılar, sohbet geçmişlerini iCloud veya Google Drive'a yedeklemeden önce şifreleyerek güvence altına alabilecek. Bu noktadan sonra, WhatsApp veya bulut hizmeti sağlayıcıları kullanıcı dosyalarına erişemeyecek. Kullanıcıların sohbet geçmişlerini koruyan 64 basamaklı şifreleme anahtarını kaybetmesi durumunda ise yedeklerini kurtarmaları mümkün olmayacak.

Fakat sohbet yedekleri, bir parolayla güvence altına alınabilecek. Böylece şifreleme anahtarı kaybedilirse yedekler, bu parola aracılığıyla kurtarılabilecek.

WHATSAPP, 2016 YILINDAN BU YANA PLATFORMDAKİ TÜM MESAJLARI UÇTAN UCA ŞİFRELİYORDU

Diğer yandan WhatsApp, 2016 yılından bu yana platformdaki tüm mesajları uçtan uca şifreliyordu. Şirket, söz konusu özelliği sohbet yedeklerinde bu yılın başlarında test etmeye başlamıştı. Yapılan açıklama ile mesajlaşma devi, eksiksiz bir uçtan uca şifreleme deneyimi sağlama yolundaki son adımını atmış oldu.

Bununla birlikte; uçtan uca şifreleme özelliğinin, veri gizliliğini tamamen garanti altına almadığı da biliniyordu. Ağustos ayında 'The Information' tarafından yayınlanan bir haber, Facebook'un veriye dayalı reklam sunmayı mümkün hale getirmek için uçtan uca şifrelenmiş verilerin şifresini çözmek zorunda kalmadan analiz edilebileceği bir yapay zeka üzerinde çalıştığına işaret etmişti. Haberin yayınlanmasının ardından bir WhatsApp sözcüsü, iddiaları yalanlamıştı.