WhatsApp kullananlar dikkat! Mesajlarınızı başkaları okuyor olabilir mi?

Dünyanın en çok kullanılan mesajlaşma ve konuşma uygulaması WhatsApp büyük bir skandalla gündeme geldi. Alman basınında yer alan habere göre WhatsApp mesajları başkaları tarafından okunabiliyor ve kullanıcılar arasındaki mesajlara erişim sağlanabiliyor. Alman polisi tarafından uygulanan bu teknik birkaç yıldır aktif olarak kullanılıyor.

2014 yılında Facebook tarafından satın alınan popüler mesajlaşma uygulaması WhatsApp güvenlik sorunu ile gündeme geldi. Özel konuşmaların, kişisel verilerin ve mesajların başkaları tarafından erişilebildiği ortaya çıkan WhatsApp, güvenlik açığı yüzünden ağır eleştirilere maruz kaldı.

Alman basınında yer alan habere göre Alman polisi, WhatsApp Web'i kullanarak kullanıcılar arasındaki mesajlara erişebiliyor. Birkaç yıldır aktif olarak kullanılan bu teknik ile Alman polisi kullanıcıların özel konuşmalarını okuyabiliyor. Üstelik Alman polisi, bu mesajlara erişmek için casus yazılım da kullanmıyor. Yani WhatsApp'ın uçtan uca şifreleme özelliği, anlatıldığı kadar da güvenli değil.

Haberde, emniyet birimlerinin mesajlara ulaşabilmek için şüphelilerin cep telefonlarına Whastapp Web üzerinden bağlanarak basit bir yöntemle mesajları indirme imkanına sahip olduğu söyleniyor.

TERÖR SALDIRILARINA KARŞI KULLANILIYOR

Federal Emniyet'in ilk kez Berlin'de 2016 yılında Noel pazarına düzenlenen saldırıyla ilgili soruşturmada WhatsApp bağlantılarına dışarıdan erişim sağladığı da aktarıldı. Terör saldırısı düzenleyen Anis Amri'nin bağlantılı olduğu bir kişinin takibi sırasında bu yöntemin kullandığı ifade ediliyor.

Almanya'daki yasal düzenlemeler uyarınca emniyet, sadece ağır suçlar söz konusu olduğunda iletişim araçları üzerinden takip gerçekleştirebiliyor. Emniyet Teşkilatı ise söz konusu iddialarla ilgili soruyu "takibat yöntemlerine dair hassas bilgilerin kamuoyu ile paylaşılamayacağı” şeklinde yanıtladı.

Whatsapp Web'te cep telefonu uygulaması, mesajlaşma servisinin internet sitesindeki bir kare kodun taranması ile kullanılabiliyor. Kullanıcılar bu yöntemle masaüstünden de Whatsapp aracılıyla mesajlaşabiliyor.