Bilim insanları, Mars'tan alınan örneklere tutunan ölümcül organizmaların Dünya'ya gelebileceğini söylüyor. Örneklerin uzaydaki araştırma laboratuvarlarında incelenmesi gerektiği belirtiliyor.
Amerikan Uzay ve Havacılık İdaresi'nin (NASA) geliştirdiği Perseverance (Azim) aracı, 30 Temmuz 2020 tarihinde fırlatılmış ve geçtiğimiz yılın başlarında kızıl gezegendeki Jezero Krateri'ne inmişti. Mars'taki jeolojik süreçleri, yaşana bilirliği, Mars'ta daha önce hayat olup olmadığını ve biyolojik izleri araştıran Perseverance, topladığı örnekleri gelecek yıllarda Dünya'ya ulaştıracak. Perseverance, Mars'ta olası yaşam belirtilerinin tespit edilmesi için örnek toplamayı sürdürürken, bazı bilim insanları bu çabalara temkinli yaklaşıyor.
GÜVENLİK RİSKİ DÜŞÜK
Mars'tan gelecek numuneleri Dünya'ya getirmek için projeler geliştiren uzay ajansı, görevin güvenlik riskini "son derece düşük" diye nitelendirse de bazı gök bilimciler, numunelerin Dünya'da ölümcül organizmalar yayılmasına neden olabileceğini savunuyor.
DÜNYA DIŞINDA İNCELENSİN
Bazı bilim insanları ve uzay meraklıları, Mars'tan toplanacak numunelerin önce Dünya dışında, örneğin yörüngedeki bir laboratuvarda incelenmesini, ardından Dünya'ya getirilmesini öneriyor. Scientific American dergisine açıklamalarda bulunan astrobiyolog Barry DiGregorio, "Numunelerin geri getirilmesi ulusal bir hedef olmamalı. Uzay yolculuğu yapan tüm ülkeler küresel bir çaba kapsamında verilerini gerçek zamanlı paylaşmalı. Aksi takdirde hiçbir ülke, diğerinin ne bulduğunu veya nasıl sorunlarla karşı karşıya kaldığını bilemez" dedi.
'MARS VEBASI' UYARISI
NASA'nın 1975'ten 1983'e kadar süren Viking programında mühendis olarak çalışan Levin, Daily Star'a verdiği demeçte Kızıl Gezegen'de yer alan mikroorganizmaların, Dünya'nın savunmasız olduğu yıkıcı bir Mars vebası pandemisine neden olabileceğini öne sürdü. Levin, "Numuneler güvenli kaplar içinde Dünya'ya getirilse bile, bir kısmının kabın açılacağı laboratuvardan kaçma ihtimalinin yüksek olabileceğinden endişeleniyorum" ifadelerini kullandı.