Uzayda yerlilik oranı artıyor! Türkiye, bölgesinde haberleşme uydusu üretim merkezi olacak

Savunma sanayiinde yerlilik oranını hızla artıran Türkiye, uzay sanayiinde bölgesinin haberleşme uydusu üretim merkezi olma yolunda ilerliyor. Türksat 6A bu yıl SpaceX Falcon 9 roketiyle fırlatılacak. Uydu ile Türkiye, haberleşme uydusu üretebilen 10 ülkeden biri olacak.

Türkiye, uzay sanayiinde yeni nesil uydularıyla adından söz ettiriyor. Türkiye'nin, 4'ü haberleşme (TÜRKSAT 3A, TÜRKSAT 4A, TÜRKSAT 4B, TÜRKSAT 5A), 3'ü gözlem (Göktürk-1, Göktürk-2 ve RASAT) olmak üzere aktif 7 uydusu bulunuyor. 2021'de fırlatılan TÜRKSAT 5A uydusunun ardından bu yıl da TÜRKSAT 6A, SpaceX Falcon 9 roketiyle fırlatılacak. Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, "Testleri başarıyla süren TÜRKSAT 6A, daha önce TÜRKSAT uydularıyla kapsanmayan Güney-Doğu Asya gibi yeni coğrafyalara hizmet sunacaktır. Türkiye, TÜRKSAT 6A'dan edindiği tecrübelerle bölgesindeki ülkeler için haberleşme uydusu üretim merkezi haline gelecek. Türkiye Yüzyılı'nda uzay vatanda yerli ve milli uydumuzla yerimizi alacağız" dedi.

TESTLER TAMAMLANDI

TÜRKSAT-6A Milli Haberleşme Uydusu'nun sistem seviyesi test faaliyetlerinin başarılı bir şekilde devam ettiğini belirten Karaismailoğlu, "Bu testlerde uydunun fırlatma süreci ve uzay ortamı yerde oluşturularak koşullara dayanıklılığı test edilmektedir. 2022 Aralık itibarıyla sistem seviyesi testlerinden ilk işlevsel testler ve ısıl vakum testleri başarıyla tamamlanmıştır" diye konuştu. Karaismailoğlu, Türkiye'nin, TÜRKSAT 6A ile ilk yerli haberleşme uydusu platformunu geliştirmiş olacağının altını çizerek, "TÜRKSAT 6A uydumuz, yörüngedeki yerini almasıyla, uzay kalifiye bir platform olacak ve sonraki haberleşme veya farklı görev yüklerine sahip uydular için de bu deneyim kullanılabilecek" diye konuştu.

YETİŞMİŞ İNSAN KAYNAĞI

Uydunun dışa bağımlılığı azaltacağını kaydeden Karaismailoğlu, "Ülke içinde uydu tasarım, üretim ve test altyapısı tamamlanmış, kullanılmış ve sonraki projeler için de aktif kullanılabilir olacak. Uydu uzay sektöründe yetişmiş insan kaynağı oluşturma konusunda önemli katkılar sunacak" dedi. Karaismailoğlu, projenin yerli imkanlarla en üst seviyede titizlikle yürütüldüğünü ifade etti. Tasarımın doğrulanması amacıyla uydunun 'mühendislik modeli'nin üretim, entegrasyon ve testlerinin Ağustos 2022'de tamamlandığını anlatan Karaismailoğlu, yörüngede görev yapacak 'uçuş modeli'nde ise entegrasyon faaliyetlerinin büyük ölçüde tamamlandığını dile getirdi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın himayesinde, 2014'te Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, TÜBİTAK ve TÜRKSAT arasında imzalanmış ve proje resmi olarak başlatılmıştı.

TÜRKSAT 6A ÖZELLİKLER

Türksat 6A Ku-bant faydalı yük kapasitesine sahip

Uydunun 2023'te uzayda hizmete başlaması hedefleniyor

Toplam aktarıcı sayısı 23

Yörünge derecesi 42° Doğu

Hizmet ömrü 16 yıl

Toplam kütle 4300 kg

Kapsam alanı: Türkiye, Avrupa, Kuzey Afrika, Ortadoğu ve Asya kıtasının büyük bir bölümü

FİLONUN EN GÜÇLÜSÜ TÜRKSAT 5B

Bakan Karaismailoğlu, TÜRKSAT 5B uydusunun da 15 Haziran 2022'de devreye alındığını, bu tarihin de yeni bir dönüşümün başlangıcı olduğunu ifade etti. Türkiye'nin yanı sıra Ortadoğu'nun tamamı, Basra Körfezi, Kızıldeniz, Akdeniz, Kuzey ve Doğu Afrika, Nijerya, Güney Afrika ve yakın komşu ülkelerini içeren geniş bir kapsama alanında hizmet veren uydunun 35 yılın üzerindeki kullanım ömrüyle bugüne kadarki en yüksek manevra ömrüne sahip uydu olduğunu anlatan Karaismailoğlu, uydunun, sahip olduğu yüksek kapasiteli görev yükü ile TÜRKSAT filosunun en güçlü uydusu olduğunu belirtti.

YÜKSEK KAPASİTEYE ULAŞTI

TÜRKSAT 4A ve TÜRKSAT 4B uyduları ile kullanımı başlayan KA frekans bandının, TÜRSAT 5B uydusunda çok yüksek kapasiteye ulaştığını belirten Karaismailoğlu, şunları kaydetti: "TÜRKSAT 5B'nin 42 derece doğu yörüngesine alınmasıyla bu yörüngedeki haberleşme uydusu sayımız 3'e çıkmıştır. 5B uydumuz diğerlerinden farklı olarak Sabit Uydu Servis sınıf uydulara göre en az 20 kat fazla kapasite verimliliği bulunan Yüksek Verimli Uydu kategorisinde yer alıyor ve Türkiye'nin uydu veri iletişimi kapasitesi olan KA band kapasitesini 17 kat artırıyor. Bu özellikleriyle 5B bugüne kadarki en yüksek kapasiteli uydumuz olarak hizmet vermeye başladı."