Uzay yolcularının bavulları hazır

Havacılık, uzay ve teknoloji alanında TEKNOFEST kuşağı yetişirken, Türkiye'nin ilk uzay yolcuları da görevlerini yapmak üzere bavullarını hazırladı. Uzay yolcuları Alper Gezeravcı ile Tuva Cihangir Atasever, TEKNOFEST'te gençlerle buluşarak heyecanlarını paylaştı.

Türkiye'nin ilk uzay yolcuları Alper Gezeravcı ile Tuva Cihangir Atasever, Cumhuriyet'in 100'üncü yılında uzaya gitmek için bavullarını hazırlarken yanlarına almayı planladıkları en önemli simgelerden biri, isimlerinin açıklandığı gün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından kendilerine verilen Türk bayrağı olacak. İzmir'de devam eden TEKNOFEST'te açıklamalarda bulunan Alper Gezeravcı, "Bavulum hazır. Ait olduğum Yörük kültürüne ait temsili malzemeleri, ilk görev yaptığım F-16 filomun peçini ve minik yeğenimin fotoğrafını yanımda götüreceğim. Cumhurbaşkanımız tarafından 29 Nisan 2023'te halka isimlerimizin duyurulduğu gün bize hediye edilen bayrağı yanımızda götüreceğiz, uzayda dalgalandırdıktan sonra getirip kendisine teslim edeceğiz" dedi.

TEK MİLLET İKİ BAYRAK

Cihangir Atasever ise gelecek yılın ilk aylarında gerçekleştirilmesi planlanan yörünge altı uçuşta yanında taşımayı planladığı en önemli simgelerden birinin Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından kendilerine teslim edilen Türk bayrağı olduğunu söyledi. Aynı zamanda annesinin memleketi Azerbaycan'ın bayrağını da yanında götürmek istediğini vurgulayan Atasever, "İki devlet, tek millet olarak iki bayrak ve belki birkaç tane de aile fotoğrafıyla yukarı çıkıp çeşitli deneyler gerçekleştirip dönmek niyetindeyim. Bavulum hep hazır, 'yarın gidiyorsun' deseler çıkabilirim" dedi. Atasever, TEKNOFEST'in ve 'Milli Teknoloji Hamlesi'nin kendisi için özel bir yerinin olduğunu da söyledi.

Türkiye'nin ilk uzay yolcuları Alper Gezeravcı (solda) ile Tuva Cihangir Atasever, katıldıkları TEKNOFEST İzmir'de özellikle gençlerin yoğun ilgisiyle karşılaştı.

KEYİFLİ BİR EĞİTİM ALDIK

Cihangir Atasever, NASA'nın eğitimlere ilişkin şunları söyledi: "Bir astronotun günlük yaşamında uğraşacağı bazı görevleri orada simüle ettik. Farklı disiplinlerin bir araya gelerek medikalden istasyon alt sistemleri acil durumlarına müdahale etmeye kadar geniş bir yelpazeyi kapsayan eğitimler alıyoruz."

TEKNOFEST'TE ÜÇÜNCÜ GÜN YOĞUNLUĞU

İzmir'de 27 Eylül'de başlayan ve 1 Ekim'e kadar sürecek olan dünyanın en büyük Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali TEKNOFEST'te, dün üçüncü gün yoğunluğu yaşandı. Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı (T3) ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı yürütücülüğünde düzenlenen TEKNOFEST İzmir'de gösterilerin yanı sıra Bayraktar Akıncı, Bayraktar Kızılelma, Bayraktar TB2, Bayraktar TB3, Anka, F-16, T-129 Atak Helikopteri, Cezeri, Hürjet ve Gökbey helikopteri sergileniyor.

UYDU ÇALIŞTAYI 18 EKİM'DE YAPILACAK

Türksat AŞ, 18-19 Ekim'de Ankara'da yakın yörünge ile küp uydu alanlarındaki en son gelişmelerin değerlendirileceği Yakın Yörünge ve Küp Uydu Çalıştayı düzenleyecek. Çalıştayla ilgili TEKNOFEST'te bilgi veren Türksat AŞ Genel Müdürü Hasan Hüseyin Ertok, "Bu alanda çalışan kim varsa, tüm paydaşlar, üreticiler, sunucular, fırlatıcıların hepsini bir araya getireceğiz. Türkiye olarak ne yapıyoruz, nereye gidiyoruz, ne tür çalışmalar yapıyoruz, dünya nereye gidiyor gibi tartışmalar yapılmasını, bir sonuç bildirgesi oluşturulmasını istiyoruz" dedi.