Uzay istasyonunda yapay zeka hamlesi! Eldivenleri kontrol edecek...

‘Uluslararası Uzay İstasyonu'na (ISS) “Spaceborne Computer-2'' ile çalışan bir yapay zeka sistemi entegre edildi. Microsoft, NASA ve Hewlett Packard Enterprise tarafından geliştirilen yapay zeka destekli sistemin, astronotların eldivenlerinde hasar olup olmadığını kontrol etmek için kullanıldığı ifade edildi.

Aksam.com.tr

Çeviri: Doğa Yurduneri

Uluslararası Uzay İstasyonu (ISS), astronotların eldivenlerinde hasar olup olmadığını kontrol etmek için yapay zeka destekli yeni bir sistem kullanmaya başladı. Sistemin, geçen yıl uzay istasyonuna yapay zekaya ilişkin görevler ve gerçek zamanlı veri işleme kabiliyetleri için bir bilgi işlem sistemi olarak gönderilen "Spaceborne Computer-2" üzerinde çalıştığı ifade edildi. Yapay zeka sistemi; Microsoft, NASA ve 'Spaceborne Computer-2'yi de geliştiren Hewlett Packard Enterprise'dan geldi.

Aksam.com.tr'nin Geekwire'dan aktardığı habere göre; astronotlar, istasyon dışındaki uzay görevlerinde eldiven taktıktan sonra herhangi bir aşınma veya yıpranma olup olmadığının kontrol edilmesi için giyilen eldivenlerin fotoğrafını çekiyor. Yeni yapay zeka sistemi ise bu görüntüleri analiz ederek eldivenin hasar görüp görmediğine ilişkin bir olasılık puanı üretiyor.

Hem hasarlı hem de hasarsız eldiven fotoğraflarıyla eğitilen yapay zeka modelinin, gerçek zamanlı olarak verileri işleyebilmesi için Hewlett Packard Enterprise tarafından geliştirilen bilgisayara yüklendiği ifade ediliyor. NASA'nın, sistemin uzay istasyonunda kalıcı olup olmayacağına karar vereceğinin de altı çiziliyor.

SPACEBORNE COMPUTER-2, 1 YIL ÖNCE UZAY İSTASYONUNA GÖNDERİLDİ

Öte yandan; Spaceborne Computer-2, uzay istasyonundaki astronotların büyük miktarda veriyi işleyebilmesine, aktarabilmesine ve deneylerini hızlandırmaya yardımcı olmak için tasarlandı. Bilgisayarın, Microsoft'un bulut tabanlı Azure Space hizmeti üzerinden uzay istasyonundaki astronotları Dünya'ya bağladığı ifade edildi.

Tıbbi röntgenler ve Dünya'daki kutup buzullarının çekimleri gibi daha yüksek çözünürlüklü görüntülü verileri işlemeye yardımcı olacak özelliklerle gelen bilgisayar, 1 yıl önce Uluslararası Uzay İstasyonu'na gönderildi. Bilgisayarın tam olarak kurulmasının, 2-3 yıl süreceği belirtildi.