USB-C, Brezilya'da da standart şarj girişi oluyor! Apple'a kötü haber...

Avrupa Birliği'nin ardından Brezilya'daki tüketici otoritesi de USB-C girişini, elektronik cihazlarda standart hale getirmeye yönelik bir yasa teklifinde bulundu. Söz konusu hamlenin, Apple'ı Avrupa Birliği ülkeleri dışındaki bölgelerde de iPhone'larda USB-C şarj girişi kullanmak zorunda bırakacağı tahmin edildi.

Aksam.com.tr

Çeviri: Doğa Yurduneri

Avrupa Birliği, kısa bir süre önce Avrupa'da satışa sunulan tüm elektronik cihazlarda USB-C şarj girişi kullanılmasını zorunlu kılan düzenlemeyi resmen onaylamıştı. Akıllı telefonların yanı sıra tabletler, dijital kameralar, hoparlörler, taşınabilir oyun konsolları ve e-okuyucuları da kapsayan düzenlemenin, Apple'ı 2024 yılından itibaren en azından Avrupa pazarında piyasaya sürdüğü cihazlarında USB-C şarj girişi kullanmak zorunda bırakacağı ifade edilmişti. ABD merkezli teknoloji devinin, iPhone'larda hala Lightning şarj girişi kullandığı biliniyordu. Yaşanan gelişmeler sonrası, Apple'a bir kötü haber daha geldi.

Aksam.com.tr'nin TechRadar'dan aktardığı habere göre; Avrupa Birliği'nin ardından Brezilya'daki tüketici otoritesi de USB-C girişini, elektronik cihazlarda standart hale getirmeye yönelik bir yasa teklifinde bulundu. Ülkenin ulusal telekomünikasyon kurumu Anatel, bu tip bir düzenlemenin elektronik atık miktarını azaltacağına ve tüketicilerin tasarruf etmesini sağlayacağına işaret etti. Söz konusu hamlenin, Apple'ı Avrupa Birliği ülkeleri dışındaki bölgelerde de iPhone'larda USB-C şarj girişi kullanmak zorunda bırakacağı tahmin edildi.

USB-C'YE İLİŞKİN YASA TEKLİFİ İÇİN AĞUSTOS SONUNA KADAR GÖRÜŞ ALINACAK

Brezilyalı tüketici otoritesi, USB-C'ye ilişkin yasa teklifi için 26 Ağustos'a kadar kamuoyundan görüş alacağını açıkladı. Geçen ay, ABD'deki birkaç kanun yapıcı da ABD Ticaret Bakanlığı'na telefon üreticilerinin ortak bir şarj girişi kullanmalarını zorunlu kılan bir yasa çıkarmasını önermişti. Öneriye gerekçe gösterilen istatistikler, 2019'da toplam 11 bin ton elektronik atık çıktığını ortaya koymuştu.

Öte yandan; Avrupa Birliği, yeni düzenlemeyle yılda yaklaşık 250 milyon euro tasarruf etmeyi ve 11 bin ton elektronik atığı ortadan kaldırmayı amaçlıyor. Düzenlemenin, Avrupa Birliği Parlamentosu ve Avrupa Birliği Konseyi tarafından da onaylanması bekleniyor. Daha sonra Avrupa Parlamentosu'nun, 2024'ün sonbahar aylarından itibaren tüm elektronik cihazların USB Type-C girişine sahip olmasını zorunlu tutacağı belirtiliyor.