Uncharted: The Nathan Drake Collection İnceleme

Uncharted 4: A Thief's End'den önce Nathan Drake'in soluksuz maceralarını bir pakette oynamaya hazır mısınız?

Oğuz BİRKARDEŞLER / Aksam.com.tr

Sony, Uncharted 4: A Thief's End çıkmadan biz oyunculara harika bir jest yaptı ve PS3'e çıkmış üç Uncharted oyununu tek bir pakette topladı ve seriyle ilk kez tanışacakları 4. oyuna güzelce hazırladı.

Uncharted:  The Nathan Drake Collection; Uncharted: Drake's Fortune, Uncharted 2: Among Thieves ve Uncharted 3: Drake's Deception oyunlarını içeriyor. Bu üç oyun da Türkçe altyazı ve dublaj ile geliyor.

Üç oyun da genel olarak Nathan Drake'in gizli hazineleri bulmak adına giriştiği maceralarda başına gelen olayları konu alıyor. Uncharted oyunlarında dünyayı, insanlığı kurtarmak gibi klişelerle ilgilenmiyoruz. Tabi bazen buna mecbur kalıyoruz ama Nathan Drake'in derdi kimi zaman kayıp bir hazineye kimi zaman ise sonsuz bir güce sahip olmak.. Üçüncü oyunda Drake'in çocukluğu ve Sully (Victor Sullivan) ile tanışması gösteriliyor ve Drake'in davranışlarının  nereden geldiğini anlıyoruz.




Uncharted 2: Among Thieves'in 2. bölümü İstanbul'daki bir müzede geçiyor. Drake ve Flynn müzeden Marco Polo'ya ait değerli bir gaz lambası çalıyor. Bölüm İstanbul'un sokaklarında değil de müzede geçtiği için şehri çok fazla göremiyoruz. Sadece çatıdaki kovalamaca sahnesinde şehrin manzarasını görebiliyoruz. Ayrıca üçüncü oyunun bir bölümü de komşumuz Suriye'de geçiyor ve bölümün geçtiği şehir oldukça güzel modellenmiş.

Uncharted: The Nathan Drake Collection'daki üç oyunda da senaryo ve hızlı bitirme modları var. Çoklu oyuncu seçenekleri bulunmuyor. Hızlı bitirme modunda oyunu olduğunca hızlı tamamlamaya çalışıyoruz. Üç oyunda da çizgisel bir oyun sırası sunuluyor. Öncelikle bazen yürüyerek bazen de tırmanarak hedeflerimize doğru ilerliyoruz. Mekanlarda bir bulmaca varsa çözüyoruz ve sonrasında da çatışmaya giriyoruz. Kural basit; ilerle, çöz ve savaş.

Uncharted serisinde tırmanma oynanışta büyük bir yer kaplıyor ve oyunun tarzını oluşturuyor. Tomb Raider oyunlarında alışık olduğumuz gibi, binaların duvarları, araçların üstleri, sokak lambaları, ağaçlar... Kısacası Drake gördüğü her çıkıntıya tırmanabiliyor ve bu sayede yürüyerek aşılamayacak yerleri tırmanarak geçebiliyor. Bazen öyle yüksek yerlere tırmanıyor ki şaşırıp kalıyoruz.

Serinin tüm oyunlarında inanılmaz bir aksiyon bulunuyor. Nathan Drake, diğer oyun karakterleri gibi doğa üstü yeteneklere ya da yüksek teknolojiye sahip olmayan sıradan bir karakter olmasına rağmen hemen hemen patlatmadık araç bırakmıyor! Zavallı Drake ve arkadaşlarına, tank ve helikopterle bile saldırıyorlar. Bunun yanısıra uçak, bot, tren, kamyon konvoyları da çatışmadığın yaşandığı diğer araçlar oluyor. Özellikle üçüncü oyunda şatodan kaçma bölümü çok başarılı hazırlanmış.  

?

Oyunlarda genellikle korsan, asker, mafya gibi Drake'in düşmanlarına karşı savaşıyoruz. Drake'e bu çatışmalarda Sully, Elena ve Chloe gibi karakterler yardımcı oluyor. Oyunların genelinde genellikle boss diye adlandırılan bölüm sonu canavarları bulunmuyor. Ancak askerlerin arasında ağır zırh kuşanmış olanı, taramalı tüfek kullananı, sniperlar ya da devler (cüsse olarak daha iri ve öldürmesi daha zor düşmanlar) yer alıyor. Bazı bölümlerde, özellikle oyunların sonlarına doğru bazen çatışmalar inanılmaz zorlaşabiliyor. 

Drake aynı zamanda yakın dövüş ile de düşmanlarını öldürebiliyor. Ancak özellikle ilk iki oyunda düşmanları pek yanınıza yaklaştırmamakta fayda var. Zira düşmanlarla kuşatılmış bir ortamda yakın dövüş yaparsanız ve üzerinize ateş edililrse ölme olasılığınız bir hayli artıyor. Üçüncü oyunda ise geliştirilmiş dövüş mekanikleri ile kontra ataklarla bunlardan kaçmanız olası.

Oyunda birçok toplanabilir eşya var. Bu eşyalar mekanların bulunması zor bölümlerine konumlandırılmış. Oynanışa etki etmiyor ancak çeşitli ödüller açıyor ve kupa kazanmanızı sağlıyorlar. Bulmacalar da oyunun önemli unsurlarından. Oyunlar yükseldikçe bulmaca sayısı da artıyor. Yani ilk oyunda daha az, üçüncü oyunda daha fazla bulmaca bulunuyor. Bazı platform bulmacalarını çözmek gerçekten çok zevkli. Ancak bulmacalarda takılıp kaldığınız, çözemediğiniz anda oyunun arayüzü size ipuçları veriyor ve işinizi kolaylaştırıyor. 

Serinin görsel ve işitsel yanlarına bakacak olduğumuzda grafiklerin kaydettiği gelişim görmezden gelinemez. Oyunları 1080p 60 FPS'de oynayabiliyoruz. Bu avantajı ile özellikle ikinci ve üçüncü oyunların yeni nesil oyunlardan bir farklı kalmıyor. Karakter modellemeleri, kaplamalar, şehir tasarımları oldukça başarılı bir şekilde hazırlanmış. Aşağıdaki videoda oyunun eski ve yeni nesil karşılaştırmasını görebilirsiniz. 



Sesler de oldukça başarılı. Özellikle İngilizce izlediğiniz bir sinema, dizi ya da animenin Türkçe dublajını izlediğinizde; dublajın, yapımların gerçek hissini veremediğini, o içtenliğini bulamadığını görürsünüz. Sony oyunlarındaki dublaj kalitesi gün geçtikçe yükseliyor. Drake'in espirili bir yapısı var ve Sully ile aralarında gülümseten diyaloglar geçiyor. Bu espriler de oyuna bir güzellik katıyor. Oyundaki diyaloglar çok başarılı aktarılmış. Klasik tarzdaki müzikler de gerektiği yerde girerek sinematik olguyu tamamlıyor. 



Oyunun eksilerini bulmak için iyice uğraşmak gerekiyor. Tek eleştirim; ilk oyun biraz daha estetik olabilirdi ve oyunların geneli biraz farklılık içerebilirdi. Sonuç olarak Uncharted: The Nathan Drake Collection, serinin üç oyununu bir pakette toplayan harika bir yapım olmuş. Eğer seriyi hiç oynamadıysanız bir oyun fiyatına üç oyuna sahip olmuş oluyorsunuz. Bence her PS4 sahibi, bu yapımı koleksiyonuna katmalı.

Uncharted: The Nathan Drake Collection
İncelediğimiz platform: Playstation 4
Tür: Aksiyon / Macera

Puan9.4 / 10