Türksat 6A uzayda ilerliyor

Bakan Uraloğlu, Türkiye'nin ilk yerli ve milli haberleşme uydusu Türksat 6A'nın bütün fonksiyonlarının normal olduğunu dünyadan 32 bin km uzaklıkta yolculuğuna devam ettiğini açıkladı.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, 9 Temmuz gecesi saat 02.30'da başarıyla uzaya fırlatılan Türkiye'nin ilk yerli ve milli haberleşme uydusu Türksat 6A'nın bütün fonksiyonlarının normal olduğunu ve uzay yolculuğuna planlanan şekilde devam ettiğini söyledi. Bakan Uraloğlu, "Yörünge yolculuğu için gerçekleştirilecek 5 ateşleme işlemi 17 Temmuz'da tamamlanacak. 23 Temmuz'da ise geçici olarak duracağı 50 derece doğu yörüngesine ulaşmasını bekliyoruz.

TEST YÖRÜNGESİNDE

Yörüngesinde 90 gün kalacak ve yapılacak doğrulama işlemlerinin ardından 42 derece doğu yörüngesine hareket edecek. Ülkemizin en büyük Ar-Ge projesi yörüngesine doğru ilerliyor sorunsuz ilerliyor" dedi. Uraloğlu, Türksat 6A'nın 50 derece doğu test yörüngesine 23 Temmuz'da ulaşacağını bildirerek, "Uydunun antenleri de burada ilk kez açılacak ve yapılacak doğrulamaların ardından bu yörüngede 90 gün kalacak. 3 ay sonra Ekim 2024'te planlandığı gibi 4 ateşleme daha yapacak" diye konuştu.

15 YIL HİZMET

Bakan Uraloğlu, mevcut uyduların yedekliliğini sağlayacak Türksat 6A'nın Türkiye'nin uydu kapasitesini de önemli ölçüde artıracağını kaydederek 15 yıl hizmet vereceğini söyledi. Uydunun Dünya'dan 35 bin 786 kilometre uzaklıkta konumlanacağını anımsatan Uraloğlu, "8,4 kilovat güce sahip olan uydumuz bir yer sabit haberleşme uydusu olarak; TV yayıncılığı başta olmak üzere haberleşme hizmetleri ve geniş bir kapsama alanında ülkemizin uydu haberleşme ihtiyaçlarını karşılayabilecek. Ayrıca mevcut uyduların hizmet vermediği Hindistan, Tayland, Myanmar, Malezya ve Endonezya da kapsama alanına girecek. Uydumuz sayesinde yaklaşık 5 milyar insana erişebilecek."