TÜRKSAT 5A uzayda

Türkiye'nin 7'nci uydusu TÜRKSAT 5A, uzaya çıktı. 35 dakika sonra sinyal alınan uydu 4 aylık yolculuğun ardından göreve başlayacak.

Türkiye’nin yeni uydusu TÜRKSAT 5A, ABD’nin Florida eyaletinde bulunan Cape Canaveral Üssü’nden uzaya fırlatıldı. Cape Canaveral Üssü’ndeki fırlatma merkezinde düzenlenen törene Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan, TÜRKSAT AŞ Genel Müdürü Cenk Şen ve bürokratlar katıldı. Türkiye’nin 5’inci nesil uydusu TÜRKSAT 5A, Space X firmasına ait Falcon 9 roketi ile uzaya gönderildi. Türkiye saatiyle 04.28’de yapılacağı planlanan uydunun fırlatılışı, hava şartları nedeniyle yaklaşık 1 saat ertelenerek Türkiye saatiyle 05.15’de gerçekleşti. Uydunun fırlatılışı nedeniyle TÜRKSAT AŞ’nin Gölbaşı Yerleşkesi’nde de bir program düzenlendi. Programda konuşan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu “TÜRKSAT 5A uydumuzdan 35’inci dakikadan sonra ilk sinyal geldi. Uydumuz, yolculuğuna devam ediyor. Bu yolculuk 4 ay sürecek. Daha sonra testlerimizi yapacağız ve uydu faaliyete alınacak” dedi. Karaismailoğlu, 5A uydusunun ardından 5B ve 6A uydularının fırlatılmasının geleceğini ifade ederek, “Şu anda imalatları tamamlanan ve testleri yapılan Türksat 5B uydumuzu da haziran ayında fırlatmayı planlıyoruz” diye konuştu. Yerli ve milli TÜRKSAT 6A ile ilgili çalışmaların da devam ettiğini aktaran Karaismailoğlu, TÜRKSAT 6A’nın da 2022’nin ilk aylarında fırlatılmasının planlandığını kaydetti. Karaismailoğlu “Dünyaya gücümüzü ve varlığımızı hissettiriyoruz. Bundan sonra da uzay ve uydu çalışmalarımız devam edecek” ifadelerini kullandı. Karaismailoğlu, söz konusu gelişmelerin devamında uzaya insan gönderme çalışmalarının geleceğine işaret ederek, yeni neslin bu konulara çok meraklı olduğunu, önümüzdeki yıllarda da bunların görüleceğini sözlerine ekledi.

UYDU SAYISI 7’YE ULAŞTI

Türkiye’nin halen 3’ü (TÜRKSAT 3A, TÜRKSAT 4A, TÜRKSAT 4B) haberleşme, 3’ü (GÖKTÜRK-1, GÖKTÜRK-2 ve RASAT) gözlem olmak üzere aktif 6 uydusu bulunuyor. Dün fırlatılan TÜRKSAT 5A’nın yaklaşık 4 ay sürecek yolculuğunun ardından yörüngesine oturtulmasıyla aktif uydu sayısı 7’ye çıkacak. Uydunun kontrolü, Gölbaşı Uydu Yer İstasyonu’na devredilecek ve yaklaşık bir ay boyunca performans testlerine tabi tutulacak. TÜRKSAT 5A’nın 2021’in ikinci çeyreği içinde hizmete başlaması hedefleniyor. Uydu, TV yayıncılığı ve veri haberleşme hizmetleri sunacak.

UZAY PROGRAMI AÇIKLANACAK

Uydu Teknolojileri Haftası kapsamında düzenlenen oturumda konuşan Erdoğan 2021-2030 milli uzay programını da yakın bir tarihte açıklayacaklarını, bu alandaki hedefleri kamuoyu ve tüm dünya ile paylaşacaklarını söyledi. Erdoğan, 10 yıl içerisinde ülkeye kazandıracakları uyduları, insan kaynağına ve uzay sanayine yönelik projeleri bu programda ortaya koymuş olacaklarını belirtti.

‘UZAY VATAN’DA İDDİALIYIZ 

Erdoğan'ın video konferans ile katıldığı özel oturumda konuşan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Türksat 5A’nın uzaya gönderilmesine ilişkin, “Bu adım, daha büyük ve daha gururlu merhalelerin de müjdecisidir. Bütün dünya bilsin ki Uzay Vatan’da ve Siber Vatan’da giderek artan bir iddia ile yolumuza devam edeceğiz. Yeni uydu haberleşmede bir çağ açacak” dedi.

5B HAZİRANDA FIRLATILACAK

TÜRKSAT 5A’nın ardından TÜRKSAT 5B haberleşme uydusunu haziran ayında uzaya fırlatmayı planlıyor. 42 derece doğu yörüngesine gönderecek TÜRKSAT 5B ile ülkenin Ka-Bant kapasitesi artırılacak. TÜRKSAT 5A ve daha sonra 5B’nin hizmete girmesiyle, Türkiye’nin frekans hakları korunurken, yeni frekans hakları da elde edilecek.

BAŞKAN ERDOĞAN YENİ HEDEFİ AÇIKLADI, UYDU FIRLATMA TESİSİ YOLDA

TÜRKSAT 5A’nın uzaya gönderilmesinin ardından düzenlenen özel oturuma katılan Başkan Erdoğan “Hem mikro uydu geliştirme hem de bu uyduları ülkemizden uzaya göndermek konusunda yoğun hazırlık içerisindeyiz. Mikro uydu fırlatma tesisi kuruyoruz” dedi.

Uydu Teknolojileri Haftası kapsamında düzenlenen özel oturumu katılan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, mikro uyduları fırlatmak için tesis kuracaklarını söyledi. Sözlerine sabah erken saatlerde uzaya gönderilen 5A uydusunun yolculuğunun başarılı geçmesini temenni ederek başlayan Erdoğan, böylece Türkiye’nin aktif uydu sayısını 7’ye çıkartmış olacağını söyledi. Erdoğan, bu uydunun kapsama alanında Avrupa, Orta Doğu, Kuzey ve G.Afrika, Orta Afrika, Akdeniz, Ege ve Karadeniz’in bulunduğuna işaret ederek “Geniş bir hizmet alanına sahip bu uydumuzla aynı zamanda mevcut haberleşme uydularımızı da yedeklemiş oluyoruz. Türkiye uzayda yörünge hakkı bulunan 30 ülkeden biri” dedi.

30 YILLIK GÜVENCE

“TÜRKSAT 5A uydumuzla doğu yörüngesindeki uzay haklarımızı 30 yıl boyunca garanti altına alıyoruz” diyen Erdoğan emeği geçen herkesi tebrik etti. Bu yıl içinde fırlatılacak TÜRKSAT 5B’nin ardından yeni bir seviyeye geçmeyi planladıklarını bildiren Erdoğan şunları söyledi: “Amacımız 2022 yılında ülkemiz tarafından üretilen ilk haberleşme uydusu olan TÜRKSAT 6A’yı uzaydaki yerine yerleştirmektir. Bu uydu çok gelişmiş teknolojik donanıma sahip, önemli bir proje. Yine önümüzdeki yıl kendi tasarım ve üretimiz olan İmece isimli yüksek çözünürlüklü gözlem uydumuzu da inşallah uzaya yolcu edeceğiz.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan “Uydu alanında mikro uydular giderek öne çıkıyor. Biz de hem mikro uydu geliştirme hem de bu uyduları ülkemizden uzaya gönderme konusunda yoğun hazırlık içerisindeyiz. Bu amaçla ülkemizde bir mikro uydu fırlatma tesisi kuruyoruz” diye konuştu.

TEBRİK ETTİ

Ankara Gölbaşı Türksat Yerleşkesi’nde bulunan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu ile video konferans yoluyla görüşen Erdoğan, emeği geçenleri tebrik etti.

ERDOĞAN TÜSİAD HEYETİNİ KABUL ETTİ

Cumhurbaşkan Recep Tayyip Erdoğan, Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Simone Kaslowski’yi kabul etti. Erdoğan’ın Kaslowski‘yi kabulü, Üsküdar’daki Vahdettin Köşkü’nde basına kapalı olarak gerçekleşti.