Türkiye'nin uzay macerasında ikinci perde! Yörünge altında tarihi 7 deney

Türk astronot Tuva Cihangir Atasever, ‘VSS Unity' yörünge altı uçuşta 7 deney gerçekleştirdi. Atasever, 3 dakikalık serbest düşüşte, mikro yer çekimi ortamında görev yaptı.

İlk astronotumuz Alper Gezeravcı'nın 19 Ocak'ta uzaya gitmesinin ardından, Türkiye ikinci uzay misyonunu dün gerçekleştirdi. Astronot Tuva Cihangir Atasever'in de içinde yer aldığı Virgin Galactic'e ait "VSS Unity" yörünge altı aracını taşıyan uçak, dün ABD yerel saatiyle 08.30 sularında (TSİ 17.30) New Mexico'daki Spaceport tesisinden havalandı. 6 kişilik 'Galactic 07' ekibinde ABD'den iki, İtalya'dan da bir özel astronotun yanı sıra 2 pilot yer aldı. 1 saat 10 dakika süren uçuşta "VSS Unity" yörünge altı aracı, taşıyıcı uçak aracılığıyla yaklaşık 45 bin feetlik yüksekliğe erişip, ardından hibrit yakıtlı roket motorunu ateşleyerek yaklaşık 90 kilometre irtifaya ulaştı.

Atasever, 3 dakikalık serbest düşme fazında, mikro yer çekimi ortamında 7 bilimsel deney gerçekleştirdi.

SAAT VE KEFİYE

Atasever dünyaya dönüşü sonrası, "Bilimsel deneyler perspektifinden baktığımızda bütün objektiflerimizi yerine getirdik diyebilirim" açıklamasını yaptı. Uzay yolculuğunda Başkan Erdoğan'ın kendisine hediye ettiği saati de yanında götürdüğünü söyleyen Atasever "Filistin halkının yaşadığı eziyet, dünyamızın güzelliğinin hak etmediği bir durum. Bunları sembolize etmek adına kefiyeyi yanımda taşıdım" dedi. Atasever'in yaptığı deneyler ise şunlar;

RADYASYON ANALİZİ

Atasever'in üzerindeki astronot tulumu, 3 deneye ilişkin ekipmanları taşıyabilmesi için özel olarak revize edildi. 'BEACON' isimli beyin görüntüleme deneyi kapsamında Atasever, kızılötesi spektroskopisi ölçüm cihazını üzerinde taşıdı.

Beynin prefrontal korteks bölgesindeki kan yayılımı ve omurilik sıvısının dinamikleri daha sorna incelenecek. Dünyayı uzak noktadan görmüş olmanın yaratacağı psikolojik değişim de Atasever'den örnekler toplanarak analiz edilecek.

IvmeRad Radyasyon Dozimetresi deneyiyle ne kadarlık radyasyona maruz kalındığı bilgisi elde edilecek.

Türkiye Uzay Ajansı (TUA) ve Axiom Space'in ortak deneyi olan Uzayda İnsülin Kalemi Testi ile bu ortamdaki doz aktarım verimliliği ilk kez test edildi. Böylece gelecek yıllarda uzay istasyonlarına diyabetli bireylerin gitmesi halinde uygulanabilecek tedavi yöntemleri için ilk deneme gerçekleştirildi.

Yörünge Altı Uçuşta Vezikül Analizi kapsamında, uçuş öncesinde ve sonrasında Atasever'den toplanan biyolojik örnekler, özel geliştirilen mikro akışkan çip vasıtasıyla izole edilecek. Böylece astronotlar uzaya çıkmadan önce uyumlandırma terapileri geliştirilecek.

BAKAN: HEYECAN VERİCİ

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, yapılan deneylerin harika olduğunu belirterek, "Alper Gezeravcı'nın gerçekleştirdiği insanlı ilk uzay misyonumuzun sonraki adımlarını attık " diye konuştu.

Uzay yolculuğunda Tuva Cihangir Atasever'in yanı sıra 2 ABD ve 1 İtalyan astronot yer aldı.

UÇUŞTAN ÖNCE BAŞARI DİLEDİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Atasever'in görevi öncesi sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Yörünge altı araştırma görevi için uzay yolculuğuna başlayacak olan, ülkemizin ikinci astronotu Tuva Cihangir Atasever'e başarılar diliyorum. 7 bilimsel deneye imza atacak astronotumuzun çalışmalarını heyecanla takip ediyoruz" ifadelerini kullandı. Erdoğan, paylaşımında Türk bayrağı ve roket emojilerine de yer verdi.

Atasever, uçuş gerçekleşmeden önce alanda babası Zakir Atasever ile vedalaştı.

TÜRKİYE'Yİ İZLEMEYE DEVAM EDİN

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, Atasever'in uçuşunu değerlendirdi: "Uzay yolculuğumuz, başta Başkan Erdoğan olmak üzere bir iradenin yol haritasındaki kilometre taşlarıdır. Türkiye'nin uzay yolculuğu demek, tüm teknolojilerde söz sahibi olmak demek. Ben ülkemiz için heyecanlıyım. Türkiye'yi izlemeye devam edin."

'TEK MİLLET, İKİ DEVLET' BAYRAĞIYLA UÇTU

Astronot Tuva Cihangir Atasever'in, uçuş öncesi görevine dair videolu bilgilendirme mesajı paylaşıldı.

Kolundaki Türkiye Cumhuriyeti ve Azerbaycan Cumhuriyeti bayrakları dikkat çeken Atasever daha önce basına yaptığı açıklamada "Annemin memleketi olan Azerbaycan'ın bayrağı da bu uçuşta benimle beraber Türk bayrağının hemen yanında, göğsümün üzerinde iki bayrağı uzaya taşıyor olacağım. Nasıl yeryüzünde bu iki ülkenin bayrakları yan yanaysa bu iki millet omuz omuzaysa uzay yolculuğum esnasında da yine yan yana olacaklar" demişti. Atasever'in de içinde bulunduğu "VSS Unity" yörünge altı aracının New Mexico'daki Spaceport tesisine iniş yapmasının ardından Atasever, Türk ve Azerbaycan bayraklarını öperek alnına koydu.

VSS UNITY ARTIK EMEKLİ!

Virgin Galactic'in bu zamana kadarki 12'nci uzay uçuşunu gerçekleştiren ve Atasever'in de içinde bulunduğu "VSS Unity" aracı dünkü uçuştan sonra emekliye ayrıldı. Sahip olduğu hibrit roket motoru, "VSS Unity"nin yaklaşık 60 saniyede ses hızının 3 katı hıza ulaşmasını sağlıyor. "VSS Unity" yüksek irtifaya ve ağır yük kapasitesine sahip, özel yapım, dört motorlu, çift gövdeli bir taşıyıcı uçakla havalandı. Ana gemi olarak da adlandırılan bu taşıyıcı uçak, yaklaşık 50 bin fit irtifaya kadar çıkabiliyor. Bu irtifa, normal bir uçağın veya nakliye uçağının uçabileceği seviyenin çok üzerinde.

VSS Unity, ilk uzay uçuşunu 13 Aralık 2018'de gerçekleştirmişti. Virgin Galactic, 2026'da hizmete girmesi hedeflenen yeni nesil Delta uzay gemilerinin üretimine yoğunlaşacak.