Türkiye’nin ilk astronotu Bursa’da yetişecek

BTSO, 200 milyon lira bütçeyle inşasına başladığı Gökmen Uzay Havacılık ve Eğitim Merkezi’nde Türkiye’nin ilk astronotunu yetiştirmeyi hedefliyor. 

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) tarafından ‘’Gökmen Projesi’’ kapsamında yapımına başlanan, Türkiye’nin ilk uzay temalı merkezinin inşaatı yükseliyor. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu’nun (TÜBİTAK) destekleriyle 13 bin metrekare alanda yapımı devam eden Gökmen Uzay Havacılık ve Eğitim Merkezi (GUHEM), tamamlandığında Avrupa’da en iyi, dünyada ise ilk 5 havacılık ve uzay merkezinden birisi olacak. 

UÇUŞ SİMÜLATÖRLERİ 

Uzay ve havacılıkla ilgili eğitim amaçlı düzenek ve sergilerin yer alacağı GUHEM, 200 milyon liralık bütçesi ve modern mimarisiyle uzay ve havacılık alanında Türkiye’nin en önemli merkezi durumuna gelecek.  Yaklaşık 150 interaktif düzenek, havacılık öğrenme ve uzay inovasyon merkezi ile dikey rüzgâr tüneli gibi birbirinden farklı uygulamaların yer alacağı GUHEM’in ilk katında modern uçuş simülatörleri yer alacak. “Uzay katı” olarak adlandırılan ikinci katta ise atmosfer olayları, güneş sistemi, gezegenler ve galaksilere ilişkin bilgiler sunulacak. Bu kattaki yer çekimsiz alan ile merkeze gelen ziyaretçiler uzay ortamını tecrübe edebilecek.

AĞUSTOSTA TEMELİ ATILDI

Geçen ağustos ayında temeli atılan merkezin bir yıl içinde tamamlanması planlanıyor. BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, merkezin, ilk ve orta öğretim düzeyindeki gençlerin uzay ve havacılık konusundaki farkındalığını artıracağını söyledi. 

Önemli bir güç birliği oluşturduk

Burkay, BTSO öncülüğünde uzay, havacılık ve savunma sektörlerinde önemli çalışmalar yürütüldüğünü dile getirerek, “Bursa uzay havacılık ve savunma sanayinde söz sahibi olabilecek bir potansiyele sahip. Gerek kümelenmemiz gerekse derneğimizin çalışmaları sonucu sektörde faaliyet gösteren firmalarımızı bir araya getirerek önemli bir güç birliği oluşturduk” diye konuştu.

Uzay Ajansı için geri sayım 

BTSO’nun bu önemli girişimi hükümetin uzay alanında  attığı adımlarla da örtüşüyor. Başbakan Binali Yıldırım tarafından bu yasama döneminde yasalaştırılacağı açıklanan Türkiye Uzay Ajansı kurulmasına ilişkin düzenlemeyle uydu ve uzay alanında özel sektör de çalışma yapabilecek. Düzenlemeye göre, Türkiye’nin uzay ve havacılık teknolojileri alanında faaliyet gösteren kuruluşlarının koordine edilmesi amacıyla kamu tüzel kişiliğini haiz ve Başbakanlığa bağlı Türkiye Uzay Ajansı kurulacak.