Türkiye'nin gözü Kennedy Üssü'nde

İlk Türk astronotu Alper Gezeravcı'nın Türkiye saatiyle 17 Ocak'ı 18'ine bağlayan gece saat 01.11'de yapılacak fırlatmayla uzaya yolculuğu başlayacak. Uçuş 14 gün sürecek ve 13 farklı deney yapılacak.

İlk Türk uzay yolcusu Alper Gezeravcı'nın uzaya gidiş tarihi daha önce 9 Ocak 2024 olarak açıklanmıştı. Ancak olumsuz hava koşulları nedeniyle tarih 17 Ocak'a ertelenmişti. Türkiye'nin Milli Uzay Programı kapsamında 'ilk insanlı uzay misyonu' hedefini gerçekleştirecek Gezeravcı, ekibiyle ABD'nin Florida eyaletindeki Kennedy Uzay Üssü'nde son hazırlıklarını yapıyor. NASA'nın duyurduğu programa göre 14 günlük karantina döneminin son günlerinde olan Gezeravcı'nın, Uluslararası Uzay İstasyonu'na (ISS) kenetlenmesiyle 19 Ocak saat 13.15'te gerçekleşecek. Bu adımla birlikte Türkiye'nin uzay hedefleri yeni bir boyut kazanacak.

13 DENEY YAPACAK

Alper Gezeravcı, ISS'de 13 farklı bilimsel deneye imza atacak. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Kacır, biyoloji, tıp, malzeme bilimi ve genetik gibi alanlarda gerçekleşecek deneylerden birinin Muş Bilim ve Sanat Merkezi'ndeki öğrenciler tarafından hazırlandığını duyurmuştu. 14 gün sürmesi beklenen uçuş, Axiom Space tarafından gerçekleştirilecek ve bir Crew Dragon uzay aracı kullanılacak. 'İlk insanlı uzay misyonu' hedefine ulaşılmasına sayılı günler kalırken, Türkiye'nin uzay yolculuğu 13 Aralık 2018'de Türkiye Uzay Ajansı'nın (TUA) kurulmasıyla hız kazandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 9 Şubat 2021'de 'Ay'ı görmek istiyorsan gökyüzüne bak' sloganıyla Türkiye'nin Milli Uzay Programı'nı duyurdu. Programda belirlenen 10 hedef içerisinde bir Türk vatandaşının uzaya gönderilmesi de bulunuyor. İlk Türk astronotu Alper Gezeravcı'nın uzaya gönderilecek olması da söz konusu programın başarısının tescillenmesi olarak yorumlanıyor.

İKİNCİ YOLCU NİSANDA

Türkiye, gelecek dönemde programdaki hedefleri uygulamaya devam edecek. Bu kapsamda ikinci uzay yolcusu olarak seçilen Tuva Cihangir Atasever'in nisan ayında uzaya gönderilmesi planlanıyor. Programda yer alan Ay'a ilk temasın sağlanması hedefi içinse çalışmalar sürüyor. Ayrıca yeni nesil uydu geliştirme alanında dünyayla rekabet edebilecek ticari marka ortaya çıkarılması hedefleniyor. Ülkeye ait bölgesel konumlama ve zamanlama sistemi geliştirilmesi, uzaya erişimi sağlamak ve bir uzay limanı işletmesi kurulması, uzay havası ya da meteorolojisi olarak tabir edilen alana yatırım yapılması ve bu alanda yetkinliğin artırılması ana hedefler arasında bulunuyor.

GEZERAVCI'NIN HEMŞERİLERİNDE HEYECANLI BEKLEYİŞ

Türkiye'nin ilk uzay yolcusu astronot Alper Gezeravcı'nın memleketi Mersin'in Silifke ilçesindeki akrabaları, komşuları ve hemşehrileri, 17 Ocak'ı 18 Ocak'a bağlayan gece gerçekleştirilecek fırlatmayı dev ekrandan takip edecek. Astronotun kuzeni Mehmet Gezeravcı, "Böyle bir olaya imza atması Türkiye'miz ve bizler için çok büyük gurur kaynağı oldu" dedi.

1 TRİLYONLUK PAZARDAN PAY ALINACAK

Türkiye, 600 milyar dolara erişen ve hızla 1 trilyon dolara çıkması öngörülen uzay ekonomisinden pay alma hedefinde emin adımlarla ilerliyor. Milli Uzay Programı'nın açıklanmasından bugüne atılan adımlarsa satır başlarıyla şöyle:

Şubat 2021: Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından Milli Uzay Programı ilan edildi.

Nisan 2023: Cumhurbaşkanı Erdoğan, Atatürk Havalimanı'nda düzenlenen TEKNOFEST'te Alper Gezeravcı ve Tuva Cihangir Atasever'in Türkiye'nin ilk uzay yolcuları olarak belirlendiğini duyurdu.

Mayıs 2023: Uzay yolcuları, ABD'de gerekli eğitimleri almaya başladı.

Eylül 2023: Axiom Space, ISS'e göndereceği 'Ax-3' görevi için 4 kişiden oluşan mürettebatı tanıttı.

Kasım 2023: Ax-3 görevi kapsamında ISS'e gidecek astronotların görev arması tanıtıldı.

Ocak 2024: Türkiye'nin ilk uzay yolcusu Alper Gezeravcı'nın uzay misyonu öncesinde 14 günlük karantina süreci başladı.