'Türkiye Yüzyılı'nın teknoloji taşıyıcısı

Türk Telekom, 3. çeyrekte gelirini yüzde 78.2 artırarak 22.4 milyar TL'ye çıkardı. Türkiye'nin dijitalleşmesi için yılın ilk 9 ayında 12.6 milyar TL harcadıklarını belirten Türk Telekom CEO'su Ümit Önal, “Türkiye Yüzyılı'nın teknoloji taşıyıcılığını yapıyoruz” dedi.

Teknoloji altyapısına yaptığı yatırımlarla Türkiye'nin dijitalleşmesine önemli katkıda bulunan Türk Telekom, 2023'ün ilk 9 ayında güçlü büyümesini sürdürdü. Firma, 3. çeyrekte yıllık bazda yüzde 78.2 büyüyerek 22.4 milyar TL konsolide gelir elde etti.Türk Telekom'un ilk 9 aylık geliri geçen yıla oranla yüzde 69.6 artışla 55.6 milyar TL'ye ulaştı. Yılın 9 ayında 4.5 milyar TL net kâr elde eden Türk Telekom, bu yılın ilk 9 ayında 12.6 milyar TL'lik yatırım yaptı.

Fibere yaptığı yatırımlarla, Türkiye'nin fiber gücü olmaya devam eden Türk Telekom, 2023 Eylül ayı itibarıyla fiber ağ uzunluğunu 427 bin km'ye yükseltti. Türk Telekom'un fiber abone sayısı ise 2023'ün ilk 9 ayında 12.6 milyona ulaştı. Türk Telekom'un fiber hane kapsamasının 2023'ün 3. çeyreğinde 31.9 milyona ulaştığını ifade eden Türk Telekom CEO'su Ümit Önal şunları kaydetti:

MNT PAZARINDA LİDER

"Türkiye'nin fiber gücü olarak, ülkenin her köşesine taşıdığımız güçlü fiber altyapımız ve yatırımlarımızla Türkiye Yüzyılı'nın teknoloji taşıyıcısı olmaktan büyük mutluluk duyuyoruz. Bu kapsamda; 'Türkiye'nin 81 ilindeki altyapımızı sadece bizim abonelerimiz kullansın' anlayışıyla hareket etmiyoruz. Her zaman ifade ettiğimiz gibi, Türk Telekom'un altyapısı Türkiye'nin altyapısıdır. 2005 yılından bu yana Türkiye'nin dijital varlıklarına yaptığımız yatırımların 20 milyar dolara ulaşması, ülkemiz için verdiğimiz hizmetlerin en önemli göstergesi."

Hayatın her alanında insanı odağına alan teknolojiler sunmayı ve bu teknolojileri 'herkes için erişilebilir' kılmayı sürdüreceklerine dikkat çeken Önal, "Bu sorumluluğumuzun bize verdiği motivasyon ve güçle, yılın ilk 9 ayı itibarıyla 12.6 milyar TL'lik yatırım yaptık. Türk Telekom'un abone sayısı yılın üçüncü çeyreğinde 498 bin net artışla 52.9 milyona ulaştı. Özellikle mobil abone segmentinde en çok tercih edilen operatör olduk. Mobil Numara Taşıma (MNT) pazarında liderliğimizi üst üste sekiz çeyrek sürdürdük" dedi.

PİLOT GİRİŞİMLERİ 20 MİLYON DOLAR YATIRIM ALDI

Türk Telekom yarını yakalayan teknolojileri ve bu teknolojileri besleyen girişimleri de destekliyor. Ümit Önal, "Türkiye'den yeni 'unicorn'lar çıkarma noktasında rol model bir kurum olmayı amaçlıyoruz. Hali hazırda Türk Telekom Ventures ile yatırım yaptığımız 16 girişimin 11'i PİLOT mezunlarından oluşuyor. Bugüne kadar, PİLOT programının mezun sayısı 104'e ulaşırken toplamda 30 milyon TL nakit desteği sağlandı. Asya'dan Avrupa'ya, Amerika'dan Afrika'ya tüm ülkelerde faaliyet gösteren PİLOT girişimlerimizin aldıkları toplam yatırım tutarı 20 milyon doları aştı" dedi.

İMTİYAZ SÜRECİNDE KAPSAYICI MODEL

Yukarı yönlü performanslarının devam ettiği süreçte, gündem maddeleri arasında imtiyaz konusunun da olduğuna değinen Önal, "2023 yılı başında sabit hat hizmetleri imtiyaz sözleşmesinin yenilenmesi için BTK'ya başvuruda bulunduk. Sonrasında BTK bizlerden bir sonraki anlaşmaya dair taslak niteliğinde bir çerçeve dokümanı hazırlamamızı istedi. Bu doğrultuda konuya ilişkin görüş, öneri ve taleplerimizi bir araya topladığımız çerçeve dokümanı düzenleyici kuruma sunduk. Başvurumuzun ardından düzenleyici kurumla görüşmelerimiz sürerken, süreç kapsamında; Türkiye'nin, sektörün ve Türk Telekom'un birlikte kalkınmasını sağlayacak, değer yaratan ve sürdürülebilir bir faaliyet modeli oluşturmak amacıyla bütünsel ve kapsayıcı bir yaklaşım bakış açısıyla hareket ettik. 2024 yılında bu öncelikli konu üzerinde somut ilerlemeler görmeyi bekliyoruz" dedi.