‘Türkiye Yüzyılı'nda gençler en ön safta

Yapay zekadan, radyasyonun etkilerini azaltan sistemlere, deniz temizleme aracından, enkaz arama robotlarına çalışmalarını sürdüren TEKNOFEST gençliği AKŞAM'a konuştu, “Türkiye Yüzyılında biz de varız” dedi.

BÜLENT ŞANLIKAN

TEKNOLOJİK GELİŞİMDE ÖNÜMÜZ ÇOK AÇIK

"Koruyucu Bor" adlı projeyle TEKNOFEST'de 2'ncilik ödülü kazanan 15 yaşındaki Ahmet Said Bölükbaşı Ümraniye Final Anadolu Lisesi'nde eğitim alıyor. 84 bin kişinin katıldığı yarışmada bor madenini kullanarak cep telefonlarından çıkan radyasyonu minimize etmeyi başaran Bölükbaşı, şöyle konuştu: "En kısa zamanda seri üretim ümit ediyorum. Projemiz yalnızca akıllı telefonlarda değil radyasyon yayabilen diğer araçlar üzerinde de geliştirilebilir. Gelecekte Türkiye'nin teknolojik gelişimde önünün çok açık olduğunu görüyorum. Bu alanda yapılan çalışmalar teşvik edilmeli, ileri görüşlü olanlara, farklı fikirler üretenlere sahip çıkılmalı."

BİLİMİ REHBER EDİNDİK

TEKNOFEST'te Türkiye derecesi yapan ekip, 6 metre kanat açıklığına sahip bir İHA'nın hazırlığında. Ekip, Danışman Uğur Yüksel, Ekip Üyesi Ali İnan, Orhan Yücesoy ve Ali Kemal Bayram'dan oluşuyor. Ekip adına konuşan Bayram "Bilimi rehber edinen, dünyadaki yenilik ve gelişmeleri takip edebilen yeni nesillere ihtiyacımız var. TEKNOFEST gibi yarışmalar gelecek nesillerimizin inşasına öncülük ediyor. Türkiye'nin bu gençlere ihtiyacı var" dedi.

MÜSİLAJI YAPAY ZEKÂYLA TEMİZLEYECEK

İzmir Ekonomi Üniversitesi öğrencilerinden Umut Kanpalta, Oğul Görgülü, Orhan Eryiğit, ODTÜ'den Serkan Kaskan, Chalmers Teknik'ten Genco Atalay ile birlikte 'TEKNOFEST'de deniz yüzeyini temizleme aracı olan "Vatoz" projesiyle birincilik elde etti. 2022'de TÜBİTAK tarafından kurulan Vessel X'de faaliyetlerini sürdüren gençlerden Kanpalta, şöyle konuştu: "Türkiye, yeni bir yol haritası çiziyor. Başta savunma sanayi olmak üzere, yeni ve özgün ürünler üretiyor. Tüm bu yapılanların milli olduğu için çok önemli. Türkiye'nin yeni yüzyılında uzay teknolojisi ve sanayisine de yatırım yapacağını biliyoruz."

Vatoz, geleneksel su yüzeyi temizleme yöntemlerine kıyasla deniz yüzeyi atıklarını, yüzey yağını, müsilaj ve köpüğü yapay zeka ile temizliyor.

AFETLERDE ENKAZ ALTINI RAKE'NİN ROBOTU TARAYACAK

İstanbul Üniversitesi Matematik Mühendisliği Bölümü öğrencisi Sinem Altun ve Gökçe Kızılcık, İlke Bayraktar, Yağız Yağmur, Recep Biçer, Ahmed Güven, Nurettin Akçakoyun Türkiye Yüzyılında teknoloji devrimine destek olan gençler arasında.

RAKE adını verdikleri takım, depremde kullanılacak iki arama-kurtarma robotu geliştirdi. 2023 TEKNOFEST'te 1'incilik alan takım adına konuşan Altun "Misyonumuz ülkemize faydalı, milli çalışmalar üretmek ve dünyada en ileri teknolojik sistemleri geliştirmek" dedi.