Türkiye yüksek teknoloji üretim üssü olacak

Başkan Erdoğan'ın önceki gün duyurduğu teşvik paketiyle 6 ayrı alanda Türkiye'nin merkez üs haline gelmesi hedefleniyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın önceki gün duyurduğu 30 milyar dolarlık "HIT-30 Yüksek Teknoloji Teşvik Programı" Türkiye'yi devler ligine hazırlayacak. Söz konusu program kapsamında özellikle yenilikçi yükselen teknoloji alanlarında Türkiye'nin, küresel yatırımların merkez üssü haline gelmesi hedefleniyor. Bu doğrultuda çıkılan ilk 6 çağrıyla, Türkiye'nin yeni nesil enerjili araçlar, batarya teknolojileri, çip teknolojileri, güneş hücresi, rüzgar türbinleri alanlarında üretim merkezi haline getirilmesi amaçlanıyor. Anılan çağrılar kapsamında, 20 milyar doların üzerinde özel sektör yatırımının 2030 yılında Türkiye'de gerçekleştirilmesi sağlanacak.

6 YIL VERGİ DESTEĞİ

Türkiye, program doğrultusunda 2030'a kadar vergi desteği ve hibe ile pazar geliştirme desteklerini kapsayan 30 milyar dolarlık kaynağı yüksek teknoloji alanlarına yönlendirecek. Söz konusu çağrılara istihdam desteği, vergi muafiyeti, yatırım yeri tahsisi ve finansman desteği gibi destekler de verilecek. işte o alanlar:

BATARYA: Program kapsamında, batarya üretimi de desteklenecek. Toplam 4.5 milyar dolara varan desteklerle 80 gigavatsaat batarya üretim kapasitesinin Türkiye'de oluşturulması hedefleniyor. Programla, yüzde 25'e varan destekler, yüzde 60'a varan vergi teşviki verilecek.

ELEKTRİKLİ ARAÇ: 5 milyar dolarlık teşvik paketiyle, Türkiye'de yıllık 1 milyon elektrikli araç üretimi gerçekleşmesi öngörülüyor. Yatırımlara gümrük vergisi muafiyeti veya yüzde 50'ye varan hibe, yüzde 80'e varan vergi teşviki sağlanacak.

ÇİP: Güncel üretim teknolojilerine dayalı en az bir endüstriyel ölçekli çip fabrikasının ülkeye kazandırılması için 5 milyar dolarlık bir teşvik paketi devreye alınacak. Yüzde 30'a kadar sermaye katkısı, yüzde 10'a varan hibe, yüzde 80'e varan vergi teşviki verilecek.

GÜNEŞ: 5 gigavatlık üretim kapasitenin tesisine yönelik hücre yatırımlarına megavat başına 8 bin dolara kadar hibe verilecek. Bu paketin toplamı 2.5 milyar doları bulacak.

RÜZGAR: Deniz üstü türbin ve yerli bir rüzgar enerjisi markası inşa edilmesi planlanıyor. Bu yatırımlar için ise toplam 1.7 milyar dolarlık kaynak ayrıldı.

AR-GE: Dünyanın en büyük ilk 1000 firmasının Türkiye'de kuracağı yeni merkezlerin personel giderlerinin yarısını 5 yıl süreyle karşılanacak. Bu yatırımlara 1 milyar dolarlık destek verilecek.