Türkiye, yapay zeka alanında bir ilke imza attı: Meslek standartları belirleyen ilk ülke oldu

Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK), kısa bir süre önce yapay zeka ve dijital dönüşüm alanlarındaki 30 farklı meslek ile ilgili mesleki standartlar belirledi. Bu gelişmeyle birlikte Türkiye, yapay zeka alanında meslek standartları belirleyen ilk ülke oldu.

Aksam.com.tr

Doğa Yurduneri

Türkiye'de 880'den fazla meslek için standartlar belirleyen Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK), yapay zeka ve dijital dönüşüm alanlarındaki 30 farklı mesleğe ilişkin mesleki standartları belirleme işlemini tamamladı. Bu gelişmeyle birlikte Türkiye, bir ilke imza atmış oldu. Dünyada ilk kez Türkiye, yapay zeka ve dijital dönüşüm alanında meslek standartları belirledi.

Standartları belirlenen meslekler arasında; yapay zeka sistem analisti, yapay zeka programcısı, blok zinciri analisti, bulut bilişim analisti ve gömülü sistem geliştiricisi de yer aldı. Yapılan çalışmayla beraber, bu mesleklere ilişkin sınavlar ve bu sınavlardaki ölçme ve değerlendirmenin temelleri de belirlenmiş oldu. Bununla birlikte; Mesleki Yeterlilik Kurumu, yeni hamlesiyle yapay zeka alanında çalışan kişiler için bir gelir kapısı da araladı.

STANDARTLARI BELİRLENEN MESLEK SAYISI, İLERİDE ARTIRILACAK

Paylaşılan diğer bilgilere göre; Mesleki Yeterlilik Kurumu'nun onayladığı eğitim merkezleri, artık standartları belirlenen mesleklerle ilgili eğitim verebilecek ve sınavlar yapabilecek. Ölçme ve değerlendirme sonucu başarılı olan kişiler, standartları belirlenen mesleklere ilişkin unvanlarla çalışmaya başlayabilecek. Alanda standartları belirlenen meslek sayısının, ilerleyen dönemlerde artırılması hedeflenecek.