AKŞAM Gazetesi
Türkiye'nin ilk yerli ve milli haberleşme uydusu Türksat 6A, daimi hizmet vereceği 42 derece doğu yörüngesine yerleşti. Bu önemli projenin uzaydaki test süreçlerinin ardından 2025'in ilk çeyreğinde hizmete başlayacağı açıklandı. Türkiye'nin bölgesinde lider, dünyada da söz sahibi ülke olmaya devam ettiğini belirten Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türksat 6A ile birlikte ise uzayda da söz sahibi konumuna yükseldiğini söyledi.
2025'İN BAŞINDA DEVREDE
Uydunun dün Türkiye saatiyle 05.00 sıralarında yaptığı 6'ncı ve son ateşleme sonrası 35 bin 786 kilometre uzaktaki 'jeosenkron yörüngesine' başarıyla ulaştığını belirten Bakan Uraloğlu, Türksat 6A'nın 'jeosenkron yörüngesinde' testlere tabi tutulacağını bildirdi. Uraloğlu, "Ülkemizin en büyük Ar-Ge projesi olan milli gururumuz Türksat 6A'yı test süreçlerini tamamlayarak 2025'in ilk çeyreğinde hizmete vereceğiz. Türkiye'yi uydu ve uzay çalışmaları alanında uluslararası oyuncu kategorisine yükseltmiş olacağız" diye konuştu.
YÜKSEK YERLİLİK ORANI
Türksat 6A'nın, SpaceX'e ait Cape Canaveral'daki fırlatma merkezinden 9 Temmuz 2024'te yola çıkarak 20 Temmuz'da 50 derece doğu yörüngesinde bulunan geçici yörüngesine ulaştığını belirten Uraloğlu, büyük bölümü Türkiye'de üretilen uydunun faydalı yük testlerinin burada tamamlandığını, bu testlerin hepsinden de başarıyla geçtiğini söyledi. Uraloğlu, Türksat 6A'nın yörünge testlerinin 42 derece doğu yörüngesinde tamamlanmasının ardından nihai kabulünün yapılacağını kaydetti.
DÜNYANIN YÜZDE 65'İNİ KAPSAYACAK
Türksat 6A'nın 2025 yılı ilk çeyreğinde hizmete girmesiyle daha önce Türksat uydularıyla kapsanmayan Güney-Doğu Asya gibi yeni coğrafyalara da hizmet sunulacağını belirten Abdulkadir Uraloğlu, şunları kaydetti: "Türksat 6A uydusuyla Türksat'ın hizmet verdiği kapsama alanı Hindistan, Tayland, Malezya ve Endonezya'yı kapsayacak şekilde genişleyecek. Böylece Türksat 6A ile Türkiye'nin uydularının ulaştığı nüfus, 3.5 milyardan 5 milyarın üzerine çıkacak. Türkiye, kendi haberleşme uydularıyla dünya nüfusunun yüzde 65'inden fazlasına ulaşabilir hale gelecek."
HABERLEŞME UYDUSU ÜRETEN 11 ÜLKEDEN BİRİYİZ
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye'nin ilk yerli haberleşme uydusu Türksat 6A'nın nihai yörüngesine başarıyla yerleştiğini açıkladı. Sosyal medya hesabından açıklama yapan Kacır, "9 Temmuz'da uzaya gönderdiğimiz ilk milli haberleşme uydumuz Türksat 6A, görev yapacağı 42 derece doğu boylamındaki nihai yörüngesine başarıyla yerleşti. TÜBİTAK UZAY önderliğinde TUSAŞ, ASELSAN ve CTECH ortaklığıyla, yüzde 80'in üzerinde yerlilik oranıyla geliştirilen uydu, Avrupa, Kuzey Afrika ve Asya'yı kapsayan geniş bir bölgeye hizmet sunacak. Türksat 6A ile Türkiye, haberleşme uydusu geliştirebilen 11 ülke arasına dahil oldu ve ülkemizin uzay alanındaki bağımsızlığı daha da güçlendi" ifadelerini kullandı.
İHRACAT GÜNDEMDE
TÜBİTAK UZAY ve CTECH ile çalıştıklarını belirten Bakan Uraloğlu, "Bu firmalarımız tarafından yerli ve milli olarak üretilen her parça artık uydu deneyimi kazanmış oldu. Bu çok önemli çünkü ülkemizde üretilen bu parçaların hepsi uzay deneyimi kazanarak uzayda başarıyla hizmet verebildiği için tüm dünyaya ihracının önü de artık açıldı. Artık haberleşme uydusu üreten tüm ülkeler, bu ürünleri bizden alabilecek.