AKŞAM Gazetesi
Fergani Uzay tarafından milli olarak geliştirilen Türkiye'nin en büyük uydusu FGN-100-d1, 14 Ocak'ta uzaya fırlatılmasının ardından yörüngesine başarıyla yerleşerek görevine başlamıştı. Türkiye'nin bu uzay yolculuğu dış dünyada da büyük ses getirdi. Alman Welt gazetesi milli uydu Fergani FGN-100-d1'i sayfalarına taşıyarak geniş yer ayırarak, Türkiye'nin uzayda güçlendiğine dikkat çekildi. 'Avrupa'nın filosundan üç katı büyüklüğünde mi?' başlıklı analiz haberde, ABD'nin Vandenberg Uzay Kuvvetleri Üssü'nden uzaya fırlatılan uydu ile Türkiye'nin kendi navigasyon uydu ağını kurmayı planladığı belirtildi.
EGEMENLİK ARTIYOR
Haberde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bağımsız bir Türk navigasyon uydu ağı kurmayı planladığı belirtilerek, bunun ABD'nin GPS, Avrupa'nın Galileo, Rusya'nın Glonass, Çin'in BeiDou ve Japonya'nın QZSS ağlarının bir rakibi veya tamamlayıcısı olacağı vurgulandı. Türkiye için bir sonraki adımın savunma ve havacılık sanayiinin yanı sıra uzayda daha fazla egemenlik kazanmak, ürün yelpazesini genişletmek ve ihracatçı bir ülke konumuna gelmek olduğu aktarılan haberde, Türkiye'nin bunu insansız hava araçlarında başardığı dile getirildi.
Fergani Uzay'ın, dron üreticisi Baykar grubuna ait olduğu aktarılan haberde, Baykar'ın İHA'ların Ukrayna'da Rus tanklarına karşı önemli başarılar kazandığı ifade edildi. Haberde, Türkiye'nin uzay planının iddialı olduğunun altı çizilen haberde Türkiye'nin uzay çalışmalarının askeri uzmanlar tarafından yakından izlendiği belirtildi.
GÜNDE 15 KEZ DÜNYA TURU ATACAK
Fergani mühendislerince geliştirilen FGN-100-d1 uydusu, Alçak Dünya Yörüngesi'nde (LEO) 510 kilometre irtifada ve Güneş Eşzamanlı Yörüngede (SSO) görev yapacak. Milli uydu yörüngede 7.6 km/saniye hızla hareket ederek bir günde yaklaşık 15 kez dünya turu atacak. Üç yedekli uçuş bilgisayarına sahip olan FGN-100-d1 uydusunun, yörüngede operasyon, telemetri-telekomut haberleşmesi, konumlandırma ve faydalı yük iletişim kabiliyetlerini başarıyla test etmesi amaçlanıyor. Fergani Uzay mühendislik ekibi, geliştirme sürecinde görev kritik aviyonik ekipmanlarının, yerli yazılım entegrasyonunun, yeşil itki teknolojisine sahip motorun, yapısal tasarım çalışmalarının testlerini başarıyla gerçekleştirdi.
5 YILDA 100 UYDU
Fergani Uzay Üst Yöneticisi Selçuk Bayraktar, Fergani Uzay girişimini 2022'de faaliyete geçirdiklerini ve FGN-100-d1 projesini tümüyle özkaynaklarıyla yürüttüklerini söyledi. Bayraktar, "5 yıl içinde 100 uyduya vararak 'Uluğ Bey' adını verdikleri küresel konumlama sistemlerini tüm dost ve kardeş coğrafyalarla paylaşmak üzere özkaynaklarımızla geliştirmiş olacağız. Takım uydularımızın konstelasyonunu tamamlarken, diğer yandan 50 tonluk ağırlığa sahip ve 1.5 tonu yörüngeye çıkartabilecek fırlatma aracımızın geliştirme çalışmalarına da devam edeceğiz" dedi.