Turkcell'de yeni hedef küresel veri üssü

Turkcell, 30'uncu yılı nedeniyle 24 yıldır işlem gördüğü New York Borsası'nda gong çaldı. Tören sonrası kuruluş aşama- sındaki yeni şirket de duyuruldu. TDC adıyla kurulacak şirketin hedefi, Türkiye'yi küresel veri üssü konumuna taşımak.

New York Borsası'nda 24 yıldır işlem gören Turkcell, kuruluşunun 30'uncu yıldönümü dolayısıyla borsanın kapanış zilini çaldı. New York Borsası'ndaki etkinliğin ardından düzenlenen toplantıda şirketin 1994 yılından 2024 yılına kadarki kilometre taşları paylaşılırken; kuruluş aşamasındaki yeni şirket de duyuruldu. TDC adıyla kurulacak yeni şirketin hedefi, Türkiye'yi 'veri sahipliği' alanında küresel arenada söz sahibi yapmak.

Turkcell Yönetim Kurulu Başkanı Şenol Kazancı ve şirketin yönetim kurulu üyelerinin yanı sıra TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Mustafa Varank'ın da katıldığı tören sonrasında açıklama yapan Turkcell Genel Müdürü Dr. Ali Taha Koç, Turkcell'in, Türkiye için sadece ekonomik ve toplumsal katkılarıyla değil, milli menfaatler noktasında da stratejik öneme sahip olduğunu söyledi.

4 BİN ŞİRKETE HİZMET

Koç, "Türkiye'nin Turkcell'i olarak hedefimiz, ülkemizi 'küresel veri üssü' konumuna taşımak. Bir başka deyişle bölgenin 'oyun kurucusu' olacağız" dedi.

Bu vizyonla ocak ayında yeni bir şirket kuruluşu için adım attıklarını söyleyen Koç, TDC adıyla kuruluş aşamasında olan şirketin, 'küresel veri sahipliği' alanında, Türkiye'yi global arenaya taşıma hedefiyle çalışmaya başladığını ifade etti. 4'ü yeni nesil olmak üzere toplam 33 veri merkezinde 32 bin metrekare aktif beyaz alana sahip olduklarını belirten Koç, "4 yeni nesil veri merkezimizle 4 bin yerli ve yabancı şirkete bulut ve veri barındırma hizmeti sunuyoruz" dedi.

GÜÇ ARTIK 'VERİ'DE

Koç, "TDC Veri Barındırma Hizmetleri ismiyle kuracağımız şirketimizin iş hedefi; ülkemizi dünyanın en önde gelen veri ve bulut teknolojileri üslerinden biri haline getirmek. Avrupa Veri Merkezimizle birlikte, bu alanda bugüne kadar yaptığımız yatırımlar 350 milyon doları aştı" diye konuştu.

TOPLUMSAL FAYDA PROJELERİNE SON 10 YILDA 300 MİLYON $

Turkcell Genel Müdürü Dr. Ali Taha Koç "Kurulduğumuz günden bu yana, eğitimden spora, kültür-sanattan sürdürülebilirliğe kadar her yaş grubundan ve toplumun her kesiminden milyonlarca vatandaşımızın yanında olduk. Son 10 yılda toplumsal katkımız 300 milyon doları buldu. Binlerce çalışanımızla istihdama katkı sağlıyoruz. 2002'den bu yana spora ve sporculara milyarlarca lira destek verdik" dedi. Koç "Sürdürülebilirlikte ise hedefimiz 2050'de karbon ayak izinde net sıfır şirket olmak. Kısacası 30 yıldır olduğu gibi bundan sonra da hayatın her alanında Turkcell olacak. Türkiye'nin Turkcell'ini ve ülkemizi çok daha aydınlık yarınlara taşıma azmimiz her koşulda devam edecek" diye konuştu.

30 YILDA 27 MİLYAR DOLAR YATIRIM

Koç, şunları söyledi: "100 yıllık Cumhuriyetimizin 'muasır medeniyetler' seviyesine ulaşmasında, 'teknoloji' alanında ilkleri başararak büyük katkılar yapmış olmanın mutluluğunu yaşıyoruz. 30 yılda 27 milyar dolar yatırım yaptık. Turkcell'i ve ülkemizi çok daha ileriye taşıma azmimiz her koşulda devam edecek. İnsanlardan nesnelere, şirketlerden teknoloji ekosistemine ve onlarca sektöre, sosyal sorumluluktan çevresel sürdürülebilirliğe, her şey Turkcell'le çalışıyor, Turkcell herkesle çalışıyor."