Türk Telekom'dan kültür sanata teknoloji dokunuşu

Türk Telekom, Huawei işbirliğiyle dünyada ilk olan 5G Eldivenli VR Kukla Tiyatro uygulamasını GSMA katılımcılarına sergiledi. Etkinlikte Türkiye'nin ilk 3D sanal görüşmesi de gerçekleşti.

Türkiye'ye en ileri teknolojileri sunmak hedefiyle dünyanın önde gelen şirketleriyle işbirliklerini devam ettiren Türk Telekom, Huawei ile gerçekleştirdiği öncü çalışmalarını Barselona'da düzenlenen GSMA Mobil Dünya Kongresi'nde tanıttı. İşbirliği kapsamında, Türk Telekom'un girişim hızlandırma programı PİLOT mezunlarından yerli girişim NaraXR, dünyada ilk olan 5G Haptic (Dokunsal) Eldivenli VR Kukla Tiyatro uygulamasını GSMA katılımcılarına sergiledi. Denemede farklı lokasyonlarda bulunan gerçek kukla oynatıcılarının yönettiği UNESCO Kültür Mirası Karagöz Kukla Tiyatrosu, 5G Haptic Eldiven ile Atatürk Kültür Merkezi'nde bulunan seyircilere VR, AR ve web ortamında sunuldu.

İLK 3D 5G GÖRÜŞMESİ

Ayrıca farklı lokasyonlar arasında Türkiye'nin ilk 3 boyutlu 5G sanal görüşme denemesi de yerli teknoloji şirketi Scalar Vision ile gerçek zamanlı olarak yapıldı. Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan'ın katılımıyla düzenlenen etkinlikte Türk Telekom CEO'su Ümit Önal, "Dünyanın önde gelen teknoloji firmaları ve platformları ile olan ortaklıklarımız sayesinde Türkiye Yüzyılı'nı dijitalin yüzyılı yapma vizyonuna katkı sunmaya devam ediyoruz. Teknoloji birikimimizle kültürel değerlerimizi dünyaya tanıtıyoruz" dedi. Huawei Türkiye CEO'su Kaya Shi de yaptığı açıklamada, 5G'nin sunduğu yüksek hız ve düşük gecikme süresiyle her alanda sınırları zorlayan yeni deneyimler sunduklarını söyledi.

Barselona'daki etkinlik Türk Telekom CEO'su Ümit Önal, Ulaştırma Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan ve Huawei Türkiye CEO'su Kaya Shi'nin katılımıyla gerçekleşti.