Türk savunma sanayiindeki gelişime entegrasyonun etkisi

Türkiye'nin savunma sanayiinde geliştirilen yerli ve milli projelerinin yanı sıra projelerin ve daha kapsamlı bakıldığında teknolojilerin geliştirilmesinde büyük önem taşıyan entegrasyon çalışmaları da dönüşümün bel kemiğini oluşturuyor.

Türkiye, yerli ve milli savunma sanayii projelerine dolu dizgin devam ediyor. Neredeyse her seferinde kamuoyunu şaşırtacak ve herkesin gurur duymasını sağlayacak işlere imza atan sektör, gözleri her daim üzerine çekmeyi başarıyor.

TRT Haber'de yer alan habere göre, açıklanan her yeni proje Türkiye'nin geldiği noktayı göstermekle kalmıyor, madalyonun diğer yüzüne de yakından bakma ihtiyacı doğuruyor. Son dönemlerde en çok dikkati çeken konulardan biri, kara platformları için üretilen bir sistemin kısa sürede hava ya da deniz projelerine de entegre edilebilmesi.

Zırhlı araç için üretilen bir sistem ATAK helikopterinde, füzeler için üretilen bir radar arayıcı başlık hava savunma sisteminde görülebiliyor.

Savunma Sanayii Araştırmacısı Anıl Şahin süreci ve aynı ürünün ihtiyaçlara göre farklı platformlarda kullanılabilmesinin ne anlama geldiğini anlattı.

ENTEGRAYON ÇALIŞMALARI

Şahin'e göre bu sürecin temel yapı taşı bahsi geçen sistemlerin tamamen yerli ve milli imkanlarla geliştirilmesi ve dolayısıyla bütün haklarının Türkiye'ye ait olması. Bu sayede hem hukuki hem de teknik açıdan ürün üzerinde istenilen modifikasyon gerçekleştirilebiliyor. Bu aşamadan sonra, ihtiyaca göre farklı platformlarla uyumlu hale getirilebiliyor.