Türk mühendise Aziz Sancar Ödülü! Ağrının dilini yapay zeka çözecek

Türk bilimci Doç. Dağdeviren, kanseri erken teşhis için giyilebilen ultrason cihazı geliştirdi. Dağdeviren'in diğer projesi ise ağrı eşiğini ölçecek bir cihaz geliştirmek.

DHA

Harvard Üniversitesi'nin Genç Akademi üyeliğine seçilen ilk Türk olan ve giyilebilir sağlık teknolojisi alanındaki icatlarıyla '30 Yaş Altı Bilim İnsanı' listesine girmeyi başaran Doç. Dr. Canan Dağdeviren, Sağlık Bakanlığının düzenlediği Türk Tıp Dünyası Kurultayı için İstanbul'a geldi. Doç. Dr. Canan Dağdeviren, tıp fiziği, malzeme bilimi ve giyilebilir tıbbi cihazlar alanında yaptığı çalışmalarıyla, 2024 TÜSEB Aziz Sancar Bilim Ödülü'ne layık görüldü.

Meme kanseri üzerinde çalışmaya başladığını ve erken teşhis için geliştirdiği elektronik sütyen projesi olduğunu anlatan Doç. Dr. Dağdeviren, şunları söyledi: "Bir kadının kazandığı ilk ödül olması açısından, çok kıymetli bir ödül. Meme kanseri kadınlar arasında bir numaralı kanser türü, fakat hala anlaşılmamış bir kanser türü. Projemiz şu an insan denemeleri aşamasında devam ediyor. Hedefimiz, yaklaşık 3 yıl içinde bu cihazın hayata geçmesi, şirketleşmesi ve ihtiyacı olan insanlar tarafından kullanılabilmesi. Cihaz sayesinde, hayata tutunma olasılığını yüzde 98'lere kadar artırmayı planlıyoruz. Cihazla birlikte harcamalar yüzde 50'lere kadar düşecek."

FAZLA İLAÇ KULLANIMININ ÖNÜNE GEÇİLECEK

Yumurtalık kanserinin erken teşhisi için, ağrı eşiğini ölçen bir cihaz geliştirme projesi olduğunu da anlatan Doç. Dr. Dağdeviren, sözlerine şöyle devam etti: "Ağrınız ne düzeyde veya ağrınızı yönetirken hangi ilaçları kullanmanın kişi için iyi olup olamayacağını anlayacağımız bir sistem üzerinde çalışıyoruz. Ağrı eşiğinin ölçülmesi, kullandığımız ilaçların miktarını regüle etmemize de faydalı olacak. Böylece fazla ilaç kullanımının önüne geçilecek."